Den omdiskuterte appen lanserer nå samkjøring

- Men foreløpig bare i Kina.

SPENNENDE UTVIKLING: Det blir spennende å se om Ubers samkjøringsutvidelse kan matche de norske og europeiske. Foto: NTB Scanpix / Epa
SPENNENDE UTVIKLING: Det blir spennende å se om Ubers samkjøringsutvidelse kan matche de norske og europeiske. Foto: NTB Scanpix / Epa Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne uken lanserte Uber at et utvalgt land skulle få teste deres nye samkjørings-muligheter, dette ble altså forbrukerene i Kina.

Samtidig kan en stille seg spørsmålet om det ikke er for seint?

Vi har tidligere omtalt nordiske samkjøring- og leiebiltjenester som Nabobil og GOmore som tilbyr samme tjeneste.

Uber har siden de kom til Norge for omlag et år siden fått sterk kritikk av taxibransjen i Norge, som blant annet mener de ikke følger reglementet for personfrakt.

Enkelte mener også at det er ulovlig.

Uber kaller den nye tjenesten uberCOMMUTE, eller uberPENDLE direkte oversatt.

Tjenesten gjør det mulig for sjåfører å registrere en kjøretur, og tilby andre å sitte på. For den som ønsker skyss, fungerer appen nærmest likt som den gjør allerede. En registrerer et ønske om å sitte på, så velger sjåføren om han ønsker passasjeren.

Det amerikanske selskapet har valgt Kina som første land til å teste ut produktet, nettopp fordi Kina er den største forbrukeren av Uber.

Uber forteller på sine hjemmesider at de over tid ønsker å gjøre det mulig for resten av verden å benytte seg av utvidelsen.

Hva er Uber?

Uber kom først til Norge for om lag et år siden, og har blitt svært populært i storbyene. Appen kobler deg sammen med sjåfører i området som er åpne for å ta imot kunder, og kjører deg til en gitt adresse. Alt sammen gjøres gjennom appen, til og med betalingen.

To typer biler

FLOTTE BILER: For å kjøre Uber black stilles det visse krav. BMW 7-Serie er en av bilene som er godkjent for frakt av Uber Black passasjerer. Foto: KNUT MOBERG
FLOTTE BILER: For å kjøre Uber black stilles det visse krav. BMW 7-Serie er en av bilene som er godkjent for frakt av Uber Black passasjerer. Foto: KNUT MOBERG Vis merI tillegg til bilen mannen på gata kan registrere, er det også mulighet for å bestille UberBLACK.

UberBLACK holder seg under det såkalte selskapsvognløyvet. Det er et løyve som gis til selskaper og enkeltpersoner som i «begrenset» omfang skal frakte personer ved spesielle anledninger i spesielle kjøretøy.

Det dreier seg altså om luksusturer i biler som Mercedes E og S-klasse, BMW 5/7 serie eller Tesla, og altså ikke ordinær persontransport.

Minifakta: UberBlack

 • UberBlack er en "premiumtjeneste med profesjonelle sjåfører".
 • Bilene som brukes er Tesla, BMW 5/7-serie, eller Mercedes E og S-klasse.
 • Bestilling må gjøres via Uber-appen, som er selve nøkkelen i prosjektet. Via appen blir din posisjon koblet til nærmest tilgjengelige sjåfør via GPS-posisjonering.
 • Tjenesten er kontantløs. Betalingen skjer via kredittkort som registreres i applikasjonen. Du skal få informasjon med bilde og navn av sjåføren så snart bilen er bestilt.
 • På slutten av turen får passasjeren en oversikt over reisen, inkludert GPS-sporing av turen. Alle sjåfører, biler og turer er fullt forsikret.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer