Den store barnesete-testen 2011

Forbrukerrådet har testet 27 babyseter, barneseter og beltestoler. Her ser du vinnerne, og hvilke modeller du bør holde deg lang unna.

Cybex Solution X2-fix ble kåret til beste beltestol! Foto: Produktbilder ICRT og Forbrukerrådet
Cybex Solution X2-fix ble kåret til beste beltestol! Foto: Produktbilder ICRT og Forbrukerrådet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å teste bilseter for barn er en svært tung jobb, men heldigvis gjøres den grundig av den tyske bilistorganisasjonen ADAC, i samarbeid med ICRT. ICRT er en paraplyorganisasjon for testvirksomheten til 40 forbrukerorganisasjoner på verdensbasis, og Forbrukerrådet står altså for det norske bidraget.

Nå har de nettopp sluppet årets resultater, og her ser du vinnerne i de ulike klassene:

Det beste babysetet

I den minste klassen var det Römer Baby-Safe plus SHR som ble den store vinneren. Setet fås både med og uten Isofix-base, og prisen er henholdsvis 3.400 eller 1.900 kroner.

Roemer Baby-Safe Plus II SHR ble det beste babysetet. Foto: Produktbilder ICRT og Forbrukerrådet
Roemer Baby-Safe Plus II SHR ble det beste babysetet. Foto: Produktbilder ICRT og Forbrukerrådet Vis mer


Det bakovervendte babysetet fikk toppresultat i frontkollisjonstesten, og hele 4,5 av 5 mulige i sidekollisjonstesten. PS: Dette barnesetet selges også under merkenavnet Britax.

Beste beltestol

For de større barna var det beltestolen Cybex Solution X2-fix, som kom best ut, med totalt 78 poeng. Anbefalt pris er 2.400 kroner.

Cybex Solution X2-fix ble kåret til beste beltestol! Foto: Produktbilder ICRT og Forbrukerrådet
Cybex Solution X2-fix ble kåret til beste beltestol! Foto: Produktbilder ICRT og Forbrukerrådet Vis mer


Det var imidlertid også tre andre andre beltestoler som krøp over 75 poeng, og her bør du merke deg Römer/Britax Kid Plus Sict til cirka 1.900 kroner. Det var nemlig den eneste modellen uten såkalte Isofix-fester som får en så god karakter. Har du en bil som mangler Isofix-fester, så er det altså denne stolen du bør kjøpe.

Beste barnesete mellom 9 og 18 kilo

Den høyeste poengsummen gikk her til Kiddy Guardian Pro 2, som endte på 75 poeng. Anbefalt pris er cirka 2.700 kroner.

Kiddy Guardian Pro 2 er det beste barnesetet for de mellom 9 og 18 kilo, men merk deg at det er fremovervendt. Foto: Produktbilder ICRT og Forbrukerrådet
Kiddy Guardian Pro 2 er det beste barnesetet for de mellom 9 og 18 kilo, men merk deg at det er fremovervendt. Foto: Produktbilder ICRT og Forbrukerrådet Vis mer


Her bør du imidlertid holde tungen rett i munne: Dette setet er nemlig fremovervendt, og i følge Forbrukerrådet anbefaler nesten alle skandinaviske eksperter at barna sitter bakovervendt så lenge som mulig.

Det beste bakovervendte barnesetet ble dermed norske HTS BeSafe iZi Kid X3 Isofix, som endte på 70 poeng. I følge Forbrukerrådet fikk dette setet også toppscore i frontkollisjonstesten. Prisen er 4.400 kroner.

Det beste bakovervendte barnesetet for barn mellom 9 og 18 kilo ble norske HTS BeSafe iZi Kid X3 Isofix,  Foto: Produktbilder ICRT og Forbrukerrådet
Det beste bakovervendte barnesetet for barn mellom 9 og 18 kilo ble norske HTS BeSafe iZi Kid X3 Isofix, Foto: Produktbilder ICRT og Forbrukerrådet Vis mer


De to andre norske modellene i denne gruppen gikk det imidlertid ikke like bra med: Barnesetet BeSafe iZi Combi X3 Isofix måtte nøye seg med 64 poeng, mens det fremovervendte BeSafe iZi Comfort X3 Isofix ikke fikk mer enn 61 poeng.

Beste babykrybbe

Bebe Confort Windoo Plus er den beste babykrybben. Foto: Produktbilder ICRT og Forbrukerrådet
Bebe Confort Windoo Plus er den beste babykrybben. Foto: Produktbilder ICRT og Forbrukerrådet Vis mer

For første gang omfatter testen også en babykrybbe for de aller minste barna.


Vinneren her ble Bebe Confort Windoo Plus som også var den eneste testede modellen i testen som fikk full score i både front- og sidekollisjonstestene. Totalt endte den på 74 poeng, og har en anbefalt pris på cirka 3.500 kroner.

Men ikke kjøp disse modellene

I følge Forbrukerrådet var det dessverre også flere modeller som ikke anbefales:

Modellene fra Graco, Phil & Teds og Brevi gjorde det så dårlig i sidekollisjonstesten at totalkarakteren fikk kraftig trekk.

Setet fra Casualplay feilet i tillegg på frontkollisjonstesten.

For første gang har testen også fokusert på skadelige stoffer i barnesetenes materialer, og også her ble det avdekket skuffende resultater:

  • Setene fra Phils & Teds og Brevi hadde så mange skadelige stoffer i seg at de faktisk ikke blir anbefalt i bruk!
  • Fire andre av setene hadde i tillegg så mange skadelige stoffer at totalkarakteren ble satt ned.

Trykk her for å se alle testresultatene hos Forbrukerrådet!

NB: Siden dette er en stor internasjonal undersøkelse er det dessverre ikke sikkert at alle de 27 setene finnes i norske butikker. Forbrukerrådet har også oppgitt anbefalt utsalgspris i norske kroner, men prisen har ikke hatt noen innvirkning på totalkarakteren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer