Ladbare hybrider:

Den store ladebløffen

KOMMENTAR: Faktiske tall viser at Regjeringen kjøper seg til feilaktig lave utslippstall gjennom subsidier av ladbare hybrider.

Den store ladebløffen
Publisert
Sist oppdatert

Det er spesielt to nasjoner som har forelsket seg i ladbare hybrider – Norge og Nederland. Årsaken ligger i insentivene, men det er verdt å spørre seg om disse insentivene har fotfeste i den virkelige verden.

For to vesentlige spørsmål er hvor mye bilene egentlig lades, og hva det egentlige forbruket er.

Bare så det er sagt med en gang: Det finnes mange som drar store fordeler av de ladbare hybridene, men det finnes også dem som ikke bryr seg filla over verken bruk og forbruk.

Til og med bransjen selv mener insentivene fra Regjeringen er i heftigste laget, og i en miljøtest gjort av tyske ADAC kommer de ladbare hybridene dårligst ut.

Realiteten

For å finne et mer overordnet svar på det faktiske lademønsteret har TØI, Transportøkonomisk Institutt, gjort en stor undersøkelse blant eierne av de bilene som går i privat eie. Og bare for å ha sagt det, resultatene fra disse rapportene er det få som tør stille seg kritisk til.

Konklusjonen er at privatandelen av de ladbare hybridene kjøres 55 prosent elektrisk.

For å finne svaret på det samme for den delen av bilene som går i næring, har vi sjekket med dem som vet dette best – leasingselskapene. De leverer som kjent bilene med kort for drivstoff, og får derfor ut eksakt antall kjørte kilometer, og kan se dette opp mot faktisk forbruk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer