Den trinnløse girkassen

Den trinnløse girkassen, også kalt CVT (Continously Variable Transmission) er egentlig ingen ny oppfinnelse, og ble blant annet brukt av DAF for mange tiår siden.

Publisert
Sist oppdatert

Men i løpet av de siste årene har denne teknologien fått en renessanse, ikke minst som følge av at Audi bestemte seg for å satse på teknologien.

Den trinnløse girkassen oppfører seg på mange måter som en automatisk girkasse, i den forstand at kløtsj mangler og at føreren slipper å gire. Forskjellen er, som navnet tilsier, at CVT-kassen er trinnløs. Det betyr at farten øker uten at girkassen produserer merkbare girskift.

Mange sterke sider

De moderne CVT-kassene har svært mange positive sider. CVT-kassen gir nemlig den samme komfortgraden som automatkassen, samtidig som den ikke er belemret med alle ulempene. De beste CVT-kassene gir et like lavt forbruk som manuelle girkasser og gir i tillegg nesten like god akselerasjon. Dette har sammenheng med avansert elektronikk, som sørger for at motoren legger seg på det turtallsnivået som til en hver tid er mest effektivt.

Kostbar i innkjøp

Men et par ulemper er det. For det første er CVT-kassene relativt kostbare. I likhet med automatkassene koster CVT-kassene mellom 10.000 og 30.000 kroner.

Vi har også en litt mer subjektiv innvending. CVT-kasser oppleves nemlig som om de slurer. For å være litt slem kan man si at dette, i kombinasjon med manglende girskift, gir en slags mopedfølelse. Dette er imidlertid en vanesak og ikke noe avgjørende argument mot teknologien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer