Den viktigste livredderen

Nå undersøkes bilbeltene i flere biler, men bør du bruke beltet annerledes?

Embrace Life: Britisk bilbeltekampanje som har spredt seg rundt om i verden på rekordtid. Foto: Sussex Safer Roads Partnership
Embrace Life: Britisk bilbeltekampanje som har spredt seg rundt om i verden på rekordtid. Foto: Sussex Safer Roads Partnership Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statens havarikommisjon for transport undersøker nå et antall dødsulykker på veiene, for å om mulig finne ut om bilbeltene ikke holder passasjerene så godt sikret som forventet. Det skrev VG i går. Men bør slike undersøkelser så tvil om hvorvidt beltet gjør deg tryggere ved ulykker?

- Bilbeltet er uten tvil den viktigste livredderen vi har i en bil, sier trafikksikkerhetsekspert Finn Harald Amundsen i Statens vegvesen i dag.

Mer enn 40 prosent av de som omkommer i bilulykker har ikke brukt bilbelte, og mange av dem ville berget livet om de hadde benyttet beltet, skriver Statens vegvesen på sine nettsider i dag.

Les også: Audi-eiere dropper bilbeltet

Slik bruker du beltet (tips fra Trygg Trafikk og Statens vegvesen):

  • Det skal ligge tett til kroppen, over bryst/skulder. Hoftedelen skal sitte så langt ned mot hoftene som mulig. Det betyr for eksempel at passasjerer må være svært forsiktig med å legge setet bakover for å sove under kjøring.
  • Kollisjonspute i bil er konstruert for å virke SAMMEN med bilbeltet, og gir best beskyttelse når du bruker beltet.
  • Merk spesielt når du har barn i bilen: Bilbeltet skal ikke ligge under armen eller bak barnets rygg. Beltene i barnestolen skal være strammet godt rundt barnet, og de skal ikke være vridd.
Det svenske Vägverket anbefaler at du kjøper bil med beltestrammer i forsetet og trepunktsbelte på midtplassen bak, dette bør du være oppmerksom på om du kjøper bruktbil.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.