Test av familiebiler og sikkerhet

Denne familiebilen er sikrest

Det svenske forsikringsselskapet Folksam har gjennomført en sikkerhetstest på en rekke familiebiler.

SIKKERHETSBELTE: Forsikringsselskapet Folksam har testet hvilken familiebil som er sikrest for barn. Foto: Aleksey Korchemkin / Shutterstock / NTB
SIKKERHETSBELTE: Forsikringsselskapet Folksam har testet hvilken familiebil som er sikrest for barn. Foto: Aleksey Korchemkin / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forsikringsselskapet Folksam har, med utgangspunkt i rapporten «Hvor sikker er bilen?», vurdert hvilken familiebil som er sikrest for barn.

De har gransket hvilket sikkerhetsutstyr som finnes i baksetet på 177 familiebiler.

Trafikksikkerhetsforsker hos Folksam, Anders Ydenius, forteller i pressemeldingen at de spesielt har sett på utvalgte sikkerhetsfunksjoner i baksetet:

  1. Beltepåminnelse
  2. Beltestrammere
  3. Beltekraftbegrenser
  4. Sidekollisjonsgardin
  5. Integrert forovervendt barnesete

Testvinneren

Testen viser at modellen Volvo V90/S90 med produksjonsår 2016 og oppover er den eneste modellen som har samtlige sikkerhetssystemer som standard i baksetet.

Det er den eneste bilen som får 3* (toppkarakter) i testen til Folksam, og kommer dermed best ut av den store granskningen.

Sikkerhetskarakterene:

Karakter 1 2 2 3 3*
Beltepåminnelse bakValgfritt ekstrautstyr/ingen mulighetStandardStandardStandardStandard
Beltestrammere bakValgfritt ekstrautstyr/ingen mulighetStandard-StandardStandard
Beltekraftbegrenser bakValgfritt ekstrautstyr/ingen mulighet-StandardStandardStandard
Bakre sidegardinValgfritt ekstrautstyr/ingen mulighetStandardStandardStandardStandard
Integrert forovervendt barnesete----Standard

Kilde: Folksam

Stor utvikling

Granskningen er gjort på familiebiler i ulike størrelser. Mens mange av småbilene får karakteren 1 og 2, er det fem småbiler som får karakteren 3:

  • Audi A1 med produksjonsår 2019 og oppover
  • Honda Jazz med produksjonsår 2020 og oppover
  • Nissan Micra med produksjonsår 2017 og oppover
  • Peugeot 2008 med produksjonsår 2019 og oppover
  • Seat Ibiza med produksjonsår 2017 og oppover

Det er også verdt å merke seg at Honda Jazz med produksjonsår 2015-2020 har fått karakter 1 i testen. Dermed har Honda Jazz med produksjonsår 2020 blitt mye sikrere for dem i baksetet.

Det er ikke bare Honda Jazz dette gjelder for. Norgesfavoritten Toyota RAV4 har også blitt sikrere med åra. Mens modellen med produksjonsår mellom 2015-2018 har fått karakter 1, har modellen fra 2019 og oppover fått karakter 3.

De tre ulike Tesla-modellene 3, X og S kommer også ulikt ut av testen. Model 3 får karakter 3, Model X får karakter 2 og Model S får karakter 1, og har da altså ingen av sikkerhetsfunksjonene i baksetet som standardutstyr. Model Y er ikke vurdert ennå av Folksam.

- Det du kan gjøre for å beskytte deg selv og dine barn så bra som mulig ved en eventuell krasj, er å sjekke at beltet sitter korrekt, altså tett inntil kroppen. Mange foreldre nøyer seg kanskje med å høre klikket fra beltet, men hvordan beltet sitter langs kroppen spiller en stor rolle dersom ulykken skulle være ute, forteller Ydenius.

Testresultatene kan du se hos Folksam.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer