Kollisjonspute i midten

Denne kan redde livet ditt

Sidekollisjon er en av de vanligste ulykkene som forårsaker død. En ny kollisjonspute mellom fører og passasjer kan redde livet ditt.

DENNE MÅ DU HA: Kjøper du en ny bil i dag, bør du velge en som har den nye kollisjonsputen mellom føreren og passasjeren. Den hindrer sammenstøt mellom personene som kan gi dødelige hodeskader viser nye tester. Video: EuroNcap Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At sidekollisjoner ofte medfører alvorlige skader eller død, skyldes at passasjerene i bilen kommer svært tett på det som treffer dem – om det er en annen bil, eller om det er en stolpe som kommer i veien.

Det er lite som beskytter mot det som treffer dem. Men i en sidekollisjon kastes også passasjerene foran mot hverandre, med påfølgende store hodeskader som resultat.

Mister stjerner

Flere bilprodusenter tar nå i bruk en ny kollisjonspute mellom passasjerene foran. I de nye og strengere kollisjonstestene til EuroNcap, vises det tydelig hvilken effekt denne puten har.

I 13 av de nyest testene er det tre biler som ikke klarer å oppnå topp-karakteren fem stjerner: Opel Mokka, Hyundai Bayon og Citroën C4. Ingen av disse er utstyrt med denne kollisjonsputen.

NY OG STRENGERE: Både kravene til hva bilene skal tåle i kollisjoner fra siden og forfra er blitt skjerpet i år. Den nye testen der de to «bilene" møter hverandre i 50 km/t er dramatisk. Her er det Ford Mustang Mach-E som testes Foto EuroNcap
NY OG STRENGERE: Både kravene til hva bilene skal tåle i kollisjoner fra siden og forfra er blitt skjerpet i år. Den nye testen der de to «bilene" møter hverandre i 50 km/t er dramatisk. Her er det Ford Mustang Mach-E som testes Foto EuroNcap Vis mer

Toppkarakter til disse

Av de fem bilene som det ble frigitt testresultater av i forrige uke, fikk både Ford Mustang Mach-E, Ioniq 5, Toyota Yaris Cross og Hyundai Tucson fem stjerner. Sistnevnte riktignok med minst mulig margin. Alle hadde kollisjonspute i midten foran som standard.

Det er ikke bare kravene til hvordan biler presterer i sidekollisjoner som EuroNcap nå har skjerpet.

Tøffere krav

I en ny «frontkollisjon» mot en bevegelig barriere, møter bilene hverandre front mot front i 50 kilometer i timen. Den skal ikke bare avsløre skadeomfanget til passasjerene i bilen, men også hvordan bilen påvirker motparten i kollisjonen.

For eksempel blir det målt og bedømt hvordan en stor bil skader en mindre bil. Dette er blitt en nødvendig test etter hvert som større SUV-er blir stadig mer vanlige i trafikken.

FARLIGE SIDEKOLLISJONER: Sidekollisjoner er blant de vanligste ulykkene som gir alvorlige eller dødelige skader. Nye Opel Mokka har ikke kollisjonspute i midten som standard og klarte bare fire stjerner i den nye EuroNcap-testen. Foto: EuroNcap
FARLIGE SIDEKOLLISJONER: Sidekollisjoner er blant de vanligste ulykkene som gir alvorlige eller dødelige skader. Nye Opel Mokka har ikke kollisjonspute i midten som standard og klarte bare fire stjerner i den nye EuroNcap-testen. Foto: EuroNcap Vis mer

Kollisjonspute i midten

I en kommentar til de siste testene, sier EuroNcap at Fords nye, elektriske Mustang Mach-E har lite til felles med deres berømte muskelbil med samme navn.

- Den hadde problemer med å klare tre stjerner i vår kollisjonstest i 2017. Den nye elbilen klarer toppkarakteren fem stjerner etter de nye, strenge kriteriene. Den kommer med blant annet en kollisjonspute i midten og flere andre sikkerhetsdetaljer som gjør at den gir en høy grad av sikkerhet.

Små men sikre

- Også Ioniq 5 og Hyundai Tucson imponerer med fem stjerner, blant annet fordi begge har kollisjonspute i midten.

Den nye SUV-en Toyota Yaris Cross, får samme gode resultat som lille Yaris fikk i februar. Det var den første bilen vi testet etter de nye strenge reglene i år og ble den første som vi tildelte fem stjerner. Begge har kollisjonspute i midten foran som standard.

DE NYESTE TESTENE FRA EURONCAP

Ford Mustang Mach-E*****
Ioniq 5*****
Hyundai Tucson*****
Toyota Yaris Cross*****
Opel Mokka****
Hyundai Bayon****
Lynk&Co 1*****
Nio ES8*****
Citroen C4****
Toyota Mirai*****
Audi Q4 e-tron*****
Subaru Outback*****
Volvo XC40 Recharge*****

Kilde: EuroNcap

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer