Kollisjonspute i midten

Denne kan redde livet ditt

Sidekollisjon er en av de vanligste ulykkene som forårsaker død. En ny kollisjonspute mellom fører og passasjer kan redde livet ditt.

DENNE MÅ DU HA: Kjøper du en ny bil i dag, bør du velge en som har den nye kollisjonsputen mellom føreren og passasjeren. Den hindrer sammenstøt mellom personene som kan gi dødelige hodeskader viser nye tester. Video: EuroNcap Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At sidekollisjoner ofte medfører alvorlige skader eller død, skyldes at passasjerene i bilen kommer svært tett på det som treffer dem – om det er en annen bil, eller om det er en stolpe som kommer i veien.

Det er lite som beskytter mot det som treffer dem. Men i en sidekollisjon kastes også passasjerene foran mot hverandre, med påfølgende store hodeskader som resultat.

Mister stjerner

Flere bilprodusenter tar nå i bruk en ny kollisjonspute mellom passasjerene foran. I de nye og strengere kollisjonstestene til EuroNcap, vises det tydelig hvilken effekt denne puten har.

I 13 av de nyest testene er det tre biler som ikke klarer å oppnå topp-karakteren fem stjerner: Opel Mokka, Hyundai Bayon og Citroën C4. Ingen av disse er utstyrt med denne kollisjonsputen.

Toppkarakter til disse

Av de fem bilene som det ble frigitt testresultater av i forrige uke, fikk både Ford Mustang Mach-E, Ioniq 5, Toyota Yaris Cross og Hyundai Tucson fem stjerner. Sistnevnte riktignok med minst mulig margin. Alle hadde kollisjonspute i midten foran som standard.

Det er ikke bare kravene til hvordan biler presterer i sidekollisjoner som EuroNcap nå har skjerpet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer