Slutt for Volvo V40

Denne kan ta over for Volvos billigste bil

I august stopper Volvo produksjonen av V40. Trolig blir arvtakeren en crossover som dette.

CROSSOVER: Foreløpig er ingenting bekreftet, men etterfølgeren til Volvo V40 blir trolig lik denne konseptbilen, som Volvo viste for tre år siden. Foto: Volvo
CROSSOVER: Foreløpig er ingenting bekreftet, men etterfølgeren til Volvo V40 blir trolig lik denne konseptbilen, som Volvo viste for tre år siden. Foto: Volvo Vis mer
Publisert

Volvos minste og rimeligste bil har mange venner i Norge. Ikke minst har V40 vært et forbilde i klassen når det gjelder sikkerhet, men nå er den blitt for gammel.

Dette er den siste bilen i Volvos modellprogram som er bygget på teknologi som ble utviklet sammen med Ford. I tillegg har den verken et ladbart hybrid-drivverk eller mulighet for å bli en ren elektrisk bil. Dermed har den heller ingen framtid hos Volvo.

Vil ikke bekrefte

Ifølge PR- og kommunikasjons-manager Erik Trosby i Volvo Norge blir det trolig et lite restlager tilgjengelig etter produksjonsstoppen i august.

- I fjor solgte vi 879 V40 i Norge. Selv om produksjonen stopper i andre halvår, kan det fortsatt være forhandlere som har biler tilgjengelig i sine butikker, forteller han til Dinside.

Om det kommer en etterfølger, eller når den eventuelt kommer, ønsker ikke Trosby å si noe om.

SLUTT: I august er det slutt for Volvo V40 – et forbilde i klassen når det gjelder sikkerhet. Foto: Volvo
SLUTT: I august er det slutt for Volvo V40 – et forbilde i klassen når det gjelder sikkerhet. Foto: Volvo Vis mer

- Vi kan ikke bekrefte om det kommer en modell som direkte erstatter V40, sier han.

- XC40 er inntil videre eneste bil i 40-serien og Volvo satser tungt på denne bilen. Vi ser at SUV-segmentet er i stor vekst, både i Norge og globalt. XC40 kan bestilles som ladbar hybrid i Norge nå og vil bli lansert som Volvos første helelektriske bil senere i år, fortsetter Trosby.

Blir høybygd crossover

Volvo-sjef Håkan Samuelsson har imidlertid bekreftet at det kommer en ny, mindre og rimeligere bil enn XC40. Det er helt nødvendig dersom Volvo skal nå det uttalte salgsmålet på 800.000 biler innen tre år.

Trolig vil den nye bilen komme til å bli ganske lik konseptbilen 40.2, som Volvo viste i 2016. Den skal bygges på fabrikkens nye CMA-plattform, den samme som XC40 er bygget på. Det vil si at den blir høyere enn dagens V40.

Årsaken til det er ikke vanskelig å forstå: Flere og flere bilkjøpere tiltrekkes av en litt høyere crossover-type bil.

PLASS TIL BATTERIER: Den ekstra høyden er nødvendig blant annet for å få plass til en batteripakke som gir god rekkevidde. Foto: Volvo
PLASS TIL BATTERIER: Den ekstra høyden er nødvendig blant annet for å få plass til en batteripakke som gir god rekkevidde. Foto: Volvo Vis mer

I tillegg er det nødvendig med ekstra høyde, for å få plass til en batteripakke i bunnen av bilen, som er stor nok til å gi en rekkevidde på minst 300-400 kilometer. Nye V40 kommer nemlig også som ren elektrisk bil. Det skjer etter at Volvo har lansert XC40 som sin første elbil i høst.

Kommer som elbil

Det var designsjef Thomas Ingenlath som hadde ansvaret for utseendet til Volvos konsept 40.2. Nå er Ingenlath sjef for Volvos søstermerke Polestar. Og for noen uker siden viste han fram nye, elektriske Polestar 2. Den bygges på samme plattform som etterfølgeren til V40 og viser at designet fra konseptbilen 40.2 fortsatt står seg svært bra.

Polestar 2 får en batteripakke som gir en rekkevidde på opp mot 500 kilometer, men blir også såpass dyr at den konkurrerer mot Tesla Model 3. Trolig vil Volvos nye bil også komme i en noe rimeligere utgave - kanskje med en mindre batteripakke.

SØSTER: Tidligere designsjef i Volvo, Thomas Ingenlath, viste nylig fram søstermodellen Polestar 2. Den viser at designet fra konseptbilen 40.2 snart er klar for produksjon. Foto: Polestar
SØSTER: Tidligere designsjef i Volvo, Thomas Ingenlath, viste nylig fram søstermodellen Polestar 2. Den viser at designet fra konseptbilen 40.2 snart er klar for produksjon. Foto: Polestar Vis mer

Norge et viktig marked

Lex Kerssemakers er Volvos Europa-sjef. Da Dinside intervjuet ham før jul, bekreftet han at Norge er et viktig land når Volvo nå introduserer en ny rekke med elektrifiserte biler.

NORGE VIKTIG: - Norge er svært viktig i vår elbilsatsing, sier Volvos Europa-sjef Lex Kerssemakers. Foto Volvo
NORGE VIKTIG: - Norge er svært viktig i vår elbilsatsing, sier Volvos Europa-sjef Lex Kerssemakers. Foto Volvo Vis mer

- Det er lett å la seg imponere over elbilsalget i Norge. Da jeg sto på rødt lys på vei fra hotellet klokken åtte i dag tidlig, så jeg at fem av 20 biler var elektriske. Ikke i noen andre land kan du oppleve noe tilsvarende, sa Kerssemakers, som var en av hovedmennene da Volvo i 2010 startet jobben med å utarbeide sin elbilstrategi.

- Det sier seg selv at Norge blir et svært viktig marked for våre elbiler. Den aller første Polestar-butikken i verden bygges nå i Oslo sentrum. Dette valget viser hvor sterkt Norge står når det gjelder vår satsing her, sa Europa-sjefen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer