Dinside mener

Denne knappen burde alle biler ha

Øker trafikksikkerheten og gjør det enklere å slippe bøtelegging.

PRAKTISK: Land Rover har hatt denne funkjsonen på flere modeller allerede. Når kommer de andre etter? Video: Rune M. Nesheim Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Se for deg dette scenariet: Du skal låne en tilhenger og er alene. Det er din plikt som sjåfør at ekvipasjen er i forskriftsmessig stand. Det gjelder blant annet at alle lys virker. Det gjelder selvsagt også tilhengeren.

Som kjent er tilhengere ofte i svært varierende forfatning. Enten fordi de brukes mye, lite, av mange og leveres tilbake med feil.

Ofte har man dultet borti noe med baklyktene i ivrig ryggemanøver, ellers har ofte kontakt subbet bakken, blitt slått i stykker eller ledningen havnet i klem, fordi dette er uvant for mange.

Derfor er det viktig å sjekke om lysene virker eller ikke. Jo mer den dekker for trekkbilen, jo viktigere.

Det er selvfølgelig mulig å gjøre det alene. Du kan sette på lys og løpe bak, nødblink og løpe bak, blinklys venstre og løpe bak, blinklys høyre og løpe bak og finne en pinne eller kosten til å ta snø med fra vinduene og kile den fast mellom bremsepedal og setet - og løpe bak.

Eller gjøre som dessverre mange andre, bare koble til ledningen, late som alt er i orden og kjøre av gårde.

Uansett er det bra timebetalt å slippe å betale boten på 2600 kroner for mangelfull belysning.

Land Rover og Range Rover har hatt en knapp i årevis som gjør dette enklere. Sjekk den kule funksjonen i videoen øverst.

TESTKNAPP: Som symbolet viser, tester denne om lysene på tilhengeren virker. Den finnes ved siden av knappen for nedfellbart tilhengerfeste. Så vidt vi vet er det bare Jaguar Land Rover som har denne funksjonen. Foto: Rune M. Nesheim
TESTKNAPP: Som symbolet viser, tester denne om lysene på tilhengeren virker. Den finnes ved siden av knappen for nedfellbart tilhengerfeste. Så vidt vi vet er det bare Jaguar Land Rover som har denne funksjonen. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Du bare trykker på knappen som har et symbol som en biltilhenger med lys etter at du har koblet til hengeren. Da kan du bare gå bak og sjekke at alle lysene virker, mens bilen kjører en og samme frekvens tre ganger.

Genialt og veldig enkelt for deg.

Om journalisten

Rune Nesheim er biltestansvarlig i Dinside og Dagbladet, og deler med jevne mellomrom noen av sine beste tips og triks med leserne våre. Rune har lang fartstid som biljournalist og redaktør i bladene Autofil og Gatebil.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer