I sommer skal mange på langturer i bil. Mange peker nesa vestover, der det er mange og lange tunneler.
Tunnelbranner har blitt et høyaktuelt tema etter filmen «Tunnelen». Den viser et dramatisk bilde over hva som kan skje dersom det oppstår en brann i en tunnel.
- Det generelle rådet er å evakuere så fort som mulig. Er du langt inne i en ettløpstunnel, snur du og kjører ut. I en to-løpstunnel, løper du til en av nødutgagnene, forteller Oddvar Kaarmo, som er sjefingeniør – Tunnel i Vegdirektoratet.
Det er først og fremst lange ettløpstunneler som har størst katastrofepotensial.
- Dersom det ikke er mulig å evakuere ut av tunnelen og det ikke kommer informasjon, slik scenariet tilsvarende filmen «Tunnelen», anbefaler jeg i akkurat denne situasjonen å vente i bilen, med omluft på.
- Dette siste gitt at jeg her ikke befinner meg i nærheten av brannen, fortsetter han.
- Våre erfaringer tilsier at man kommer best ut av det med å bli værende i en lukket bil med resirkulert luft. Det vil si at bilen lukker igjen friskluft utenfra og kun bruker luften inne i kupeen. Da er man beskyttet mot sot og eventuelle giftgasser.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger