Derfor er gamle dekk dårligere

Denne koden bør du sjekke nå

Selv om mønsteret er bra gir gamle dekk lang nedbremsing og dårlig framkommelighet.

STOR FORSKJELL: Om du har nye eller gamle vinterdekk - uavhengig av mønsteret - kan være forskjellen på liv og død i en farlig situasjon. Foto: Rune Korsvoll
STOR FORSKJELL: Om du har nye eller gamle vinterdekk - uavhengig av mønsteret - kan være forskjellen på liv og død i en farlig situasjon. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Er vinterdekkene eldre enn seks-sju år, er gummien blitt glattere, og du får betydelig lengre bremsestrekning og dårligere framkommelighet. Spesielt piggfrie dekk med myk gummi blir fort dårligere.

Jukka Antila er uavhengig dekkekspert og ansvarlig for de store, nordiske dekktestene som Dinside og Dagbladet gjør i samarbeid med Aftonbladet og Tekniikan Mailmaa fra Sverige og Finland. Han vet godt hvor dårlig vinterdekk, som har gått noen år på veien, klarer seg mot de nye.

Bra mønster hjelper ikke

- Det som er spesielt med vinterdekk er at det tar mye lengre tid å slite ned mønsteret, enn på sommerdekk. Det betyr at du gjerne kan ha vinterdekk som både er åtte og ti år gamle, med et mønster som fortsatt er godt over minstekravet på 3 millimeter. Men til tross for et godt mønster kan dekkene være nærmest ubrukelige, forteller Antila til Dinside.

Han anbefaler alle å sjekke produksjonskoden på dekkene sine, for å finne ut hvor gamle de er, samtidig mønsterdybden sjekkes.

- Alderen sjekker du enkelt ved å se på koden som er stemplet inn i siden på dekket. De to første sifrene viser uken, de to siste året, som dekket er produsert.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.