Tesla Model S

Denne må du vente på

Tesla er i ferd med å lansere nye utgaver av Model S og Model X. Bestiller du bilen i dag kan du imidlertid ikke regne med å få den før i mars 2023.

ANSIKTSLØFTNING: De nye utgavene av Tesla Model S og X har fått en ansiktsløftning. Du må imidlertid smøre deg med tålmodighet dersom du ønsker en slik bil. Antatt leveringstidspunkt er i mars 2023. Foto: Tesla
ANSIKTSLØFTNING: De nye utgavene av Tesla Model S og X har fått en ansiktsløftning. Du må imidlertid smøre deg med tålmodighet dersom du ønsker en slik bil. Antatt leveringstidspunkt er i mars 2023. Foto: Tesla Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det begynner å bli en god stund siden det var mulig å få kjøpt en Tesla Model S eller X. De populære bilene har vært mer eller mindre utsolgt i Norge siden starten av 2021. Planen var at de skulle erstattes av nye, oppgraderte modeller i år.

Er du på jakt etter en av de nye bilene, må du imidlertid smøre deg med tålmodighet. Ifølge Teslas amerikanske online bestillingsordning, er estimert leveringstidspunkt for Model S nå i mars 2023 dersom du bestiller i dag. Det samme gjelder for Model X.

På Tesla norske hjemmeside står det fortsatt «slutten av 2022» for begge utgavene, men dette blir trolig snart forandret.

Produksjons-problemer

Ifølge nettstedet Electrek, skal årsaken til den lange leveringstiden være problemer i kjeden av underleverandører, samt økt etterspørsel etter elektriske biler både i USA og store land i Europa. I september ble for eksempel Tesla Model 3 den mest solgte bilen i Tyskland.

LEVERING MARS 2023: Legger du inn en bestilling på «nye» Tesla Model S i dag, er forventet leveringstidspunkt i mars 2023.
LEVERING MARS 2023: Legger du inn en bestilling på «nye» Tesla Model S i dag, er forventet leveringstidspunkt i mars 2023. Vis mer

Tesla har lenge vært en av produsentene som har klart å øke produksjonen til tross for disse utfordringene, men nå ser det altså ut til at også den amerikanske elbilprodusenten blir rammet.

Dyrest først

Leveringstidene kan variere noe, blant annet avhengig av hvilken utgave og størrelsen på hjulene du velger. Levering i mars 2023 gjelder dersom du ønsker den «billigste» Long Range-utgaven, med en pris på rundt 980 000 kroner. Dette er den utgaven flest nordmenn kjøper. Velger du den dyrere Plaid-modellen, som koster i underkant av 1,3 millioner kroner, kan du få bil raskere.

Velger du bilen med store, 21-tommers hjul, kan du også få bilen raskere. Disse er imidlertid ganske mye dyrere enn 19-tommer som er en mer passende størrelse for norske veier og som mange ofte velger. det er tydelig at Teslas filosofi nå er å prioritere de dyreste utgavene først.

SJEKK RATTET: Alle de nye utgavene av Model S og Model X som Tesla har lagt ut, har et firkantet ratt. Det kan tyde på at bilene får såkalt «steer-by-wire», der den fysiske forbindelsen mellom rattet og hjulene er borte. Foto: Tesla
SJEKK RATTET: Alle de nye utgavene av Model S og Model X som Tesla har lagt ut, har et firkantet ratt. Det kan tyde på at bilene får såkalt «steer-by-wire», der den fysiske forbindelsen mellom rattet og hjulene er borte. Foto: Tesla Vis mer

Samme i Norge

I tillegg vil den store dimensjonen normalt gi noe kortere rekkevidde. Den er uansett ganske lang på den nye utgaven, med mellom 600 og 650 kilometer.

Vi har spurt Senior Manager Content and Programs i Tesla Norge, Even Sandvoll Roland, om de norske leveringstidene er forventet å være like de som nå framkommer på Teslas amerikanske bestillingssider. Dessuten om hva som er de viktigste nyhetene i Model S og X:

- Kunder som har bestilt biler får oppdaterte leveringsestimater gjennom sin Tesla-konto. Konfiguratoren på de norske nettsidene gjenspeiler den fortløpende informasjonen vi får om forventet leveringstid for nye bestillinger.

- De oppgraderte utgavene av Model S og Model X gir bedre rekkevidde, forbruk, ytelse og kjørekomfort. Interiøret er helt nytt, med underholdnings-systemer som yter på linje med dagens nyeste spillkonsoller, forbedret midtdisplay og en egen skjerm for de som sitter bak. Ellers er den innvendige komforten også oppgradert, med forbedret bakseterad i Model S og aktiv støydemping i kupéen, sier Sandvoll Roland.

MODEL X: Tsla i Norge har vært utsolgt på både Model S og Model X (bildet) i så og si hele 2021. Foto: Tesla
MODEL X: Tsla i Norge har vært utsolgt på både Model S og Model X (bildet) i så og si hele 2021. Foto: Tesla Vis mer

Han forteller at de lange leveringstidene på Model S og X ikke får innvirkning på Teslas andre modeller:

- Vi har fortsatt noen utgaver av Model 3 og Model Y som kan leveres før nyttårsrakettene går til værs. Øvrige ordre av disse har forventet leveringstid i februar/mars.

Firkantet ratt

Alle de nye utgavene av Model S og X som Tesla har lagt ut bilder av, har et nytt, firkantet ratt. Hva bakgrunnen for å bytte ut det runde rattet er, har Tesla foreløpig ikke sagt noe om. Toyota har varslet det samme på sin nye elbil, som lanseres neste år. Der er forklaringen at bilen får såkalt «steer-by-wire».

Det vi si at den fysiske forbindelsen mellom rattet og hjulene er borte og erstattet av en elektrisk motor som mottar elektroniske signaler fra rattet og styrer forhjulene deretter. Fly har hatt slike overføringer fra «rattet» til rorene i flere tiår allerede.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer