E18 mellom Oslo og Kristiansand

Denne nye motor­veien åpner i dag

Sparer seks minutter mellom Oslo og Kristiansand, men du må bli med å betale for det.

TVEDESTRAND-ARENDAL: I tide til fellesferien åpner den nye motorveien mellom Tvedestrand og Arendal. Med fartsgrense 110 km/t sparer du tid og kjører trafikksikkert. Prislappen er rundt 5,4 milliarder kroner. Video: Nye Veier AS Screen Story Vis mer Vis mer
Publisert

- Da vi så at det var mulig å åpne strekningen før fellesferien, ble dette et lite mål for oss. Nå skjer det altså. Vi er glade for å kunne levere trafikksikker vei til bilistene tidligere enn planlagt, sier kommunikasjonsdirektør Christian Altmann i Nye Veier til Dinside.

Ny og trafikksikker

Opprinnelig var åpningen av den nye veien planlagt til oktober i år. Nye Veier og AF Gruppen har imidlertid bygget raskere enn planlagt og kan sette på trafikken allerede før fellesferien tar til.

Den nybygde firefelts motorveien erstatter E18-strekningen gjennom Agderfylkene med dårligst standard. Gamleveien har 140 avkjørsler på bare 24 kilometer, mange strekninger med fartsgrense på 60 km/t og er sterkt ulykkesbelastet.

BLIR BOMMER: Det blir to bommer på den nye E18-strekningen. Bilister uten rabatt må betale 44 kroner for å passere. Foto: Nye Veier AS Screen Story
BLIR BOMMER: Det blir to bommer på den nye E18-strekningen. Bilister uten rabatt må betale 44 kroner for å passere. Foto: Nye Veier AS Screen Story Vis mer

To nye bommer

Den nye veien møter trafikantene med slake kurver, atskilte kjørefelt, 24 bruer, fire doble tuneller, bare to kryss og en fartsgrense på 110 km/t. Beregnet innspart kjøretid er seks minutter.

På strekningen møter du imidlertid to bomstasjoner. Prisen en vanlig bilist uten rabattordning må punge ut med for å slippe gjennom er 44 kroner. Aust-Agder må dermed gi slipp på sitt rykte som ett av to bomfrie fylker i Norge. Prosjektet omfatter også 14 kilometer fylkesvei.

Til orientering er Finnmark nå det siste fylket i Norge, uten bomstasjoner. Det varer imidlertid ikke så alt for lenge det heller, da det er vedtatt at det skal komme bommer i Hammerfest. Politikerne i Alta har foreløpig sagt nei til bompenger.

OSLO-KRISTIANSAND: I 2027 skal du kunne kjøre på firefelts motorvei helt fra hovedstaden til Kristiansand, ifølge Nye Veier. Trykk på illustrasjonen for større versjon. Illustrasjon: Nye Veier
OSLO-KRISTIANSAND: I 2027 skal du kunne kjøre på firefelts motorvei helt fra hovedstaden til Kristiansand, ifølge Nye Veier. Trykk på illustrasjonen for større versjon. Illustrasjon: Nye Veier Vis mer

Neste åpning: 2. desember

Det har kostet rundt 5,4 milliarder kroner å bygge den nye veien. Det er en besparelse på rundt 400 millioner kroner i forhold til de opprinnelige planene, ifølge Christian Altmann i Nye Veier.

- Veien som nå åpnes er en del av E18 fra Langangen til Grimstad, som Nye Veier har fått ansvaret for å bygge. Allerede 2. desember åpner vi neste strekning. Det er 16,5 kilometer fra Rugtvedt til Dørdal, i Telemark. De resterende strekningene er under planlegging i kommunene og fylkeskommunene. Tidspunkt for åpning er derfor ikke fastsatt, men målet er at du skal kjøre på firefelts motorvei fra Oslo til Kristiansand i 2027, sier kommunikasjonsdirektøren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer