Bruker solenergi

Denne oppfinnelsen kan erstatte veisalt

Solvarme som lagres i bakken og gjenbrukes til oppvarming av veien om vinteren, kan erstatte saltet på norske veier.

SOLVARME: Solen varmer opp vannet i grunnvannsbassenget, slik at varmen kan brukes til smelting av is og snø om vinteren. Ill: Chalmers
SOLVARME: Solen varmer opp vannet i grunnvannsbassenget, slik at varmen kan brukes til smelting av is og snø om vinteren. Ill: Chalmers Vis mer
Publisert

Forrige vinter ble det brukt i underkant av 300.000 tonn salt på norske veier, en nedgang på 45.000 tonn sammenliknet med vinteren før.

Målet til Statens vegvesen er å få ned salt-bruken ytterligere. Et forskningsprosjekt som Chalmers, den tekniske høyskolen i Gøteborg, har gjort på oppdrag fra Trafikverket i Sverige og Statens vegvesen i Norge, har som mål å finne metoder som kan erstatte en del av saltet.

Nå har forskerne kommet langt med en teknikk som tar i bruk lagret solenergi til å varme opp veibanen.

Varmer opp grunnvannet

Kai Rune Lysbakken er sjefingeniør i drift og vedlikeholds-divisjonen i Statens vegvesen. Han har jobbet mye med problematikken rundt veisalting og kjenner også dette prosjektet godt. Lysbakken forteller at system for oppvarming av veibanen kan være spesielt interessant med tanke på ny, fergefrie E 39 mellom Stavanger og Bergen:

- Allerede i dag bruker vi et tilsvarende system med oppvarming av fortau og plasser med varmt vann i rør under bakken. Her bruker vi blant annet vann fra fjernvarmeanlegg.

- I dette nye systemet borer man seg ned til et grunnvanns-basseng og varmer opp vannet til 7-8 grader med solenergi om sommeren. Om vinteren kan energien gjenbruke til å varme opp veibanen for å fjerne snø og is. Systemet er i prinsippet selvforsørgende og kan brukes på steder hvor fjernvarme ikke er tilgjengelig. I tillegg er solenergien gratis, sier Lysbakken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer