Denne redder deg

Nå er det denne knappen som gjelder.

EFFEKTIV NØDBREMS: Den nye, elektroniske parkeringsbremsen virker på bilens alle fire hjul og er samtidig en svært effektiv nødbrems. Foto: Rune Korsvoll
EFFEKTIV NØDBREMS: Den nye, elektroniske parkeringsbremsen virker på bilens alle fire hjul og er samtidig en svært effektiv nødbrems. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Etter at det tradisjonelle håndbrekket forsvant, er det mange som har spurt seg hvordan de skal kunne bremse eller stoppe bilen fra passasjerforsetet. Det kan være når de øvelseskjører med barna og føler at de har null kontroll over det som skjer, eller som passasjer å kunne stoppe bilen dersom sjåføren får et illebefinnende.

Svaret er enkelt. I stedet for det gamle håndbrekket, har moderne biler en elektronisk parkeringsbrems. Knappen som aktiverer denne bremsen, sitter et sted mellom forsetene.

Trekk i knappen

I motsetning til det gamle håndbrekket, som på de fleste biler bare virket på bakhjulene (bortsett fra Saab som hadde det på forhjulene), aktiverer denne bremsene på alle fire hjulene.

På flere av de nyeste bilene med automatgir, går parkeringsbremsen automatisk på når bilen girvelgeren settes i «P» for park.

Det mange bileiere ikke vet er at dette også er bilens nødbrems. Trekker du opp knappen og holder den der i noen sekunder, får du full og svært effektiv brems på alle fire hjul.

Sammen med ABS-bremsene og antisladdsystemet som finnes på moderne biler, er dette en sikker måte å stoppe bilen på, selv om farten er relativt høy.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer