Denne redder deg

Nå er det denne knappen som gjelder.

EFFEKTIV NØDBREMS: Den nye, elektroniske parkeringsbremsen virker på bilens alle fire hjul og er samtidig en svært effektiv nødbrems. Foto: Rune Korsvoll
EFFEKTIV NØDBREMS: Den nye, elektroniske parkeringsbremsen virker på bilens alle fire hjul og er samtidig en svært effektiv nødbrems. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Etter at det tradisjonelle håndbrekket forsvant, er det mange som har spurt seg hvordan de skal kunne bremse eller stoppe bilen fra passasjerforsetet. Det kan være når de øvelseskjører med barna og føler at de har null kontroll over det som skjer, eller som passasjer å kunne stoppe bilen dersom sjåføren får et illebefinnende.

Svaret er enkelt. I stedet for det gamle håndbrekket, har moderne biler en elektronisk parkeringsbrems. Knappen som aktiverer denne bremsen, sitter et sted mellom forsetene.

Trekk i knappen

I motsetning til det gamle håndbrekket, som på de fleste biler bare virket på bakhjulene (bortsett fra Saab som hadde det på forhjulene), aktiverer denne bremsene på alle fire hjulene.

På flere av de nyeste bilene med automatgir, går parkeringsbremsen automatisk på når bilen girvelgeren settes i «P» for park.

BORTE VEKK: Den gamle håndbrekket er en saga blott på de fleste biler. Og det er kanskje bra, for det var ikke særlig effektiv som en nødbrems. Foto: Rune Korsvoll
BORTE VEKK: Den gamle håndbrekket er en saga blott på de fleste biler. Og det er kanskje bra, for det var ikke særlig effektiv som en nødbrems. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Det mange bileiere ikke vet er at dette også er bilens nødbrems. Trekker du opp knappen og holder den der i noen sekunder, får du full og svært effektiv brems på alle fire hjul.

Sammen med ABS-bremsene og antisladdsystemet som finnes på moderne biler, er dette en sikker måte å stoppe bilen på, selv om farten er relativt høy.

Sikker nødbrems

Mens det gamle håndbrekket, som bare virket på bakhjulene, kunne føre til en skrens på bakhjulene, gir denne moderne nødbremsen en stabil og sikker oppbremsing.

Vi har spurt de største bilimportørene om hvilke modeller som har en slik nødbrems. Så vidt vi vet er ikke dette et krav i dag, men de fleste svarer likevel at dette er standard på de nye bilene de selger:

- Når du trykker og holder knappen, så aktiveres nødbremsen. Bilen vil da bremse kraftig så lenge knappen holdes, sier kommunikasjonsdirektør Marius Tegneby i BMW Group Norge, og legger til:

ANER IKKE: Mange aner ikke at knappen for den elektroniske parkeringsbremsen også er en effektiv nødbrems. Godt å vite når du øvelseskjører med barna. Foto: Rune Korsvoll
ANER IKKE: Mange aner ikke at knappen for den elektroniske parkeringsbremsen også er en effektiv nødbrems. Godt å vite når du øvelseskjører med barna. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

- Foreldre som øvelseskjører med sine barn sine og ikke vet dette, bør gå foran som et godt eksempel og lese bilens instruksjonsbok. Det er for så vidt et nyttig tips til alle bilbrukere.

Prøv på din bil

Volvos biler har samme teknologien, bekrefter Erik Trosby, kommunikasjonssjef i Volvo Car Norway.

- Knappen for elektrisk parkeringsbrems kan benyttes som nødbrems når bilen er i fart, ved å holde knappen oppe. Da aktiveres bremsesystemet og bilen bremses så lenge knappen holdes oppe. Nødbrems-forløpet avbrytes når knappen slippes, sier Trosby.

Om akkurat din bil har en slik nødbrems, finner du raskt ut av. Start med å lese instruksjonsboka. Eller du kan teste det ut selv på en rett strekning uten trafikk. Trekk knappen opp, hold den der og se hva som skjer. Sannsynligvis blir du overrasket over hvor raskt og effektivt bilen stopper.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer