Skjermer i midtkonsollen

- Denne skjermen er farlig

Nesten halvparten av unge bilførere sier at skjermen i bilen har tatt oppmerksomheten bort fra veien og ført til farlige situasjoner.

DISTRAKSJON: Felles for alle skjermer i midtkonsollen, er at du må ta blikket bort fra veien for å bruke dem. Det kan føre til farlige situasjoner. Illustrasjonsfoto: Rune Korsvoll
DISTRAKSJON: Felles for alle skjermer i midtkonsollen, er at du må ta blikket bort fra veien for å bruke dem. Det kan føre til farlige situasjoner. Illustrasjonsfoto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

I moderne biler er de tradisjonelle knappene, som du kan betjene uten å ta blikket fra veien, byttet ut med en skjerm midt på dashbordet. Her betjenes alt fra radio og navigasjon til varmen i setene og klimaanlegget. Noen av skjermene styres med et lite ratt på midtkonsollen, andre er berøringsskjermer. Noen er relativt enkle og betjene, mens andre er uoversiktlige og kompliserte.

Felles for alle er imidlertid at du må ta blikket vekk fra veien for å bruke dem.

Blir distrahert

Uoppmerksomhet som følge av distraksjon fra blant annet skjerm og mobil, var trolig medvirkende årsak til 50 dødsulykker på norske veier i fjor, ifølge UP.

«Skjermen tar oppmerksomheten bort fra veibanen og trafikkforholdene. Det er umulig å håndtere en slik skjerm som krever berøring for å kunne fungere. Disse greiene er helt åpenbart trafikkfarlige». Det kommenterer en av deltakerne i en stor undersøkelse som Gjensidige har gjort blant 4.200 bilister. Målet var å sjekke hvor mange som føler at de blir distrahert av skjermene i bilen.

De unge er verst

I undersøkelsen svarer nesten halvparten av bilistene at de har opplevd at skjermen har tatt oppmerksomheten bort fra veien. To av ti av disse har opplevd farlige situasjoner på grunn av den interaktive skjermen har ført til uoppmerksomhet. Svarene blant bilførerne mellom 18 og 29 år er imidlertid skremmende: Blant disse har nesten halvparten opplevd farlige situasjoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer