Skjermer i midtkonsollen

- Denne skjermen er farlig

Nesten halvparten av unge bilførere sier at skjermen i bilen har tatt oppmerksomheten bort fra veien og ført til farlige situasjoner.

DISTRAKSJON: Felles for alle skjermer i midtkonsollen, er at du må ta blikket bort fra veien for å bruke dem. Det kan føre til farlige situasjoner. Illustrasjonsfoto: Rune Korsvoll
DISTRAKSJON: Felles for alle skjermer i midtkonsollen, er at du må ta blikket bort fra veien for å bruke dem. Det kan føre til farlige situasjoner. Illustrasjonsfoto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

I moderne biler er de tradisjonelle knappene, som du kan betjene uten å ta blikket fra veien, byttet ut med en skjerm midt på dashbordet. Her betjenes alt fra radio og navigasjon til varmen i setene og klimaanlegget. Noen av skjermene styres med et lite ratt på midtkonsollen, andre er berøringsskjermer. Noen er relativt enkle og betjene, mens andre er uoversiktlige og kompliserte.

Felles for alle er imidlertid at du må ta blikket vekk fra veien for å bruke dem.

Blir distrahert

Uoppmerksomhet som følge av distraksjon fra blant annet skjerm og mobil, var trolig medvirkende årsak til 50 dødsulykker på norske veier i fjor, ifølge UP.

«Skjermen tar oppmerksomheten bort fra veibanen og trafikkforholdene. Det er umulig å håndtere en slik skjerm som krever berøring for å kunne fungere. Disse greiene er helt åpenbart trafikkfarlige». Det kommenterer en av deltakerne i en stor undersøkelse som Gjensidige har gjort blant 4.200 bilister. Målet var å sjekke hvor mange som føler at de blir distrahert av skjermene i bilen.

ENDA STØRRE: Trenden går mot større og større skjermer i moderne bilder. Kinesiske Byton, som planlegger å introdusere sin første elbil i Norge neste år, vil ha en ekstremt stor skjerm i sine biler. Foto: Byton
ENDA STØRRE: Trenden går mot større og større skjermer i moderne bilder. Kinesiske Byton, som planlegger å introdusere sin første elbil i Norge neste år, vil ha en ekstremt stor skjerm i sine biler. Foto: Byton Vis mer

De unge er verst

I undersøkelsen svarer nesten halvparten av bilistene at de har opplevd at skjermen har tatt oppmerksomheten bort fra veien. To av ti av disse har opplevd farlige situasjoner på grunn av den interaktive skjermen har ført til uoppmerksomhet. Svarene blant bilførerne mellom 18 og 29 år er imidlertid skremmende: Blant disse har nesten halvparten opplevd farlige situasjoner.

Jo eldre bileierne er, jo større kontroll har de på skjermbruken. Blant bilførere over 60, svarer bare åtte prosent at de har opplevde farlige eller skremmende situasjoner.

Et stort problem

- I skadesaker blir det ofte ikke kjent hva som har vært den egentlig årsaken til ulykken. Disse tallene dokumenterer at distraksjon og uoppmerksomhet bak rattet er et stort problem, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige. Han tror forklaringen på hvorfor de unge bilførere opplever mange flere farlige situasjoner enn eldre, er at de også bruker interaktive skjermer mer til daglig.

BOTEN FOR LITEN: UP-sjef Steven Hasseldal sier til Dinside at boten på 1.700 kroner for mobilbruk er for liten. Han ønsker seg en dobling til 3.400 kroner. Foto: UP
BOTEN FOR LITEN: UP-sjef Steven Hasseldal sier til Dinside at boten på 1.700 kroner for mobilbruk er for liten. Han ønsker seg en dobling til 3.400 kroner. Foto: UP Vis mer

Tar selfie bak rattet

- Vi tror det har sammenheng med at de unge i større grad enn eldre til enhver tid er engasjert i mobiler, skjermer og nye digitale plattformer. Dette er vaner de også tar med seg bak rattet. Vi ser det også i andre undersøkelser vi har gjort at det ikke er uvanlig å ta selfie under kjøring. Seks av ti unge har opplevd at fikling med Spotify, podkaster, SoundCloud eller Youtube har tatt oppmerksomheten bort fra veien, sier Rysstad, som har en klar oppfordring til alle:

- Vær 100 prosent fokusert på trafikkmiljøet, hold fartsgrensene og ikke fikle med skjermen eller mobilen når du sitter bak rattet.

I BILEN SOM HJEMME: De unge er på nye, digitale plattformer hele tiden. Denne vanen tar de med seg bak rattet, tror kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige. Foto: Gjensidige
I BILEN SOM HJEMME: De unge er på nye, digitale plattformer hele tiden. Denne vanen tar de med seg bak rattet, tror kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige. Foto: Gjensidige Vis mer

UP-sjefen vil doble bota

Denne uka gjennomfører UP omfattende kontroller for å avsløre bilister som bruker mobilen under kjøring eller er uoppmerksomme på andre måter. De foreløpige rapportene viser at svært mange blir tatt for mobilbruk.

UP-sjef Steven Hasseldal uttalte til Dinside tidligere i sommer at boten på 1.700 kroner for mobilbruk bak rattet er for lav. Han kan tenke seg en dobling av dagens bot til 3.400 kroner.

En månedslønn i bot

Konserndirektør Sigmund Austin i Gjensidige og daglig leder i Trafikksikkerhetsforeningen Geir Tangstad-Holdal, er også bekymret for utviklingen de ser.

– Et lite øyeblikks uoppmerksomhet kan være nok til at det går skikkelig galt. Når så mange har oppmerksomheten et annet sted enn på veien, er det svært alvorlig, sier Austin.

Nå ønsker begge at bøtene for de verste tilfellene av uoppmerksomhet bak rattet blir økt til inntil en månedslønn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer