Selvkjørende buss:

Denne store bussen kjører selv

Selvkjørende buss testes for første gang i bytrafikk denne uka.

TESTING: Denne kan observeres i Stavangers gater allerede denne uka. Foto: Vy
TESTING: Denne kan observeres i Stavangers gater allerede denne uka. Foto: Vy Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden 2018 har det pågått testing av små selvkjørende busser her til lands. Nå tar kollektivselskapet Kolumbus ett steg videre med denne nyvinningen som har plass til 50 passasjerer.

Skal «bli kjent»

Det er det tyrkiske selskapet Karsan, som har bygget bussen. Den er 8,3 meter lang og har en kapasitet på totalt 50 passasjerer, sittende og stående.

Den har til nå blitt testet på en bane i næringsparken på Forus i Stavanger, men denne uka skal den ut i traseen i byens sentrum for å lære seg den nye ruta.

– Det blir mange runder. Traseen skal scannes slik at bussen lærer seg den nye ruta, forteller kommunikasjonssjef og prosjektansvarlig i Kolumbus, Grethe Skundberg til DinSide.

Bussen kommer til å være lett synlig, da den skal trafikkere i det Skundberg kaller «indrefileten» av Stavanger sentrum.

– Den skal gå i trafikk fra Breiavatnet, langs Vågen, Konserthuset og forbi den nye Finansparken, opplyser hun.

Til godkjenning

I testløypa har den kjørt helt selv, mens sjåføren satte seg bak i bussen, men i trafikk vil den ha en person i førersetet som kan gripe inn, dersom det skulle skje noe.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer