Setebelte i buss

Denne uka blir det storkontroller!

Fest beltene - fra og med i dag har Vegvesenet varslet storkontroller av beltebruk i bussene på norske veier.

POSITIV: - Det er bra at de følger opp regelen og gjennomfører kontroller. Det er jo for passasjerene sitt eget beste, mener busspassasjer Kenneth Steen.

Foto: Berit B. Njarga
POSITIV: - Det er bra at de følger opp regelen og gjennomfører kontroller. Det er jo for passasjerene sitt eget beste, mener busspassasjer Kenneth Steen. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skjer for tiden generelt veldig mye på sikkerhetsfronten for kjøretøyer. Spesielt er det mye som skjer med tanke på setebeltebruken.

Fra og med i går strammet EU (inkludert Norge) inn på reglene på nye biler, som nå må ha både lys- og irriterende lyd-varsel i baksetene. Og fra og med i dag går Statens vegvesen til storaksjon med løssluppen bruk av setebelte i buss - nordmenn har nemlig blitt enda dårligere på å benytte dette skkerhetstiltaket på offentlig transport.

- Vi skal ha fullt trøkk, med hele landet samtidig. Alle regioner i Statens vegvesen er varslet om at dette skal prioriteres og at det skal settes av ressurser, forteller kommunikasjonsrådgiver Ingunn Haavi Finstad i Vegvesenet til Dinside.

Trapper opp!

Eksakt hvor store ressurser og mennesker som blir satt av til å gjøre jobben, bestemmes av den enkelte region, men kontrollene vil foregå løpende gjennom hele uka.

Ferske tall fra etaten viser at kun 69 prosent bruker belte i buss, mot 73 prosent på samme tid i fjor.

Om setebeltebruk i buss:

  • Det er påbudt å feste beltet i busser med belte
  • Har du ikke festet beltet kvalifiserer det til et gebyr på 1500 kroner.
  • Ikke alle busser har montert setebelter og enkelte busser (bybusser) har ikke krav om monterte setebelter. Disse kan heller ikke kjøre over 70 km/t

- I vår sjekket vi over 13.000 busspassasjerer. Nå er vi på veien igjen, og håper ikke å måtte skrive ut et eneste gebyr. Med beltet festet har du marginene på din side, både for deg selv og ikke minst dem du reiser sammen med. En kropp i fart kan få enorm kraft, sa Ingrid Heggebø Lutnæs i forrige uke.

Du kan altså være til skade for andre også, om du skulle bli slengt framover i bussen, ved en kollisjon eller rask nedbremsing.

I løpet av ukas storkontroll tror Vegvesenet at de skal kunne sjekke enda flere enn de 13.000 som ble kontrollert tidligere i år.

- Helt greit

På Flybussen møter vi Kenneth Steen, på vei fra Stockholm til Oslo på jobbreise. Han forteller at han vanligvis husker å bruke sikkerhetsbelte når han sitter på buss og at han er positiv til ukas kontroller.

- Det er bra at regelen følges opp og at det gjennomføres kontroller. Det er jo for passasjerene sitt eget beste, sier han til Dinside.

Dermed syns han heller ikke 1500 kroner er for mye i gebyr.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer