Lading av elbil i minutter kan gå mot slutten

Derfor betaler du for tid - ikke strøm - på elbilen

Det er faktisk ikke fordi tilbyderne er gjerrige.

DERFOR BETALER DU FOR MINUTTER: Usikkerhet rundt konsesjoner og ladekø har vært grunnen til at det ikke tas betalt for strøm, når man lader elbil. Det kan det bli en forandring på nå. Foto: Øystein Bergrud Fossum
DERFOR BETALER DU FOR MINUTTER: Usikkerhet rundt konsesjoner og ladekø har vært grunnen til at det ikke tas betalt for strøm, når man lader elbil. Det kan det bli en forandring på nå. Foto: Øystein Bergrud Fossum Vis mer
Publisert

De som kjører elbil har allerede blitt vant til det. Når de skal hurtiglade bilen sin på en stasjon, må de betale for tiden de står der - ikke strømmen de henter ut - til tross for at ladeeffekten (kW) kan være meget ustabil.

Med andre ord vet man ikke hvor mye man betaler for å lade elbilen. Det er faktisk flere grunner til at det er nettopp slik, men kanskje blir det likevel slutt på minuttbetaling snart.

Tregt mot slutten

Det er faktisk slik at et elbilbatteri lader raskest når det er lite strøm på batteriet. Mange bruker analogien med å pakke en sovepose - når det begynner å bli fullt, krever det mer krefter å dytte siste bit inn.

Faktisk kan det ta mer enn dobbelt så lang tid å lade de siste 20 prosentene (fra 80 til 100 prosent), som det tar å lade elbilen fra ti til 80 prosent.

I tillegg har utetemperaturen, samt temperaturen på selve batteriet, mye å si for hvor lang tid det tar å fylle elbil-batteriet med strøm. Med andre ord er det litt av hvert som virker inn i det store bildet.

Dinside har snakket med alle de største aktørene på markedet, samt Norges Vassdrag- og Energidirektorat (NVE) som gir konsesjoner for lading. Her er det vi fant ut.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.