Trafikkforsikringsavgift erstatter årsavgiften

Derfor blir bilforsikringen mye «dyrere» i år

Nå skal du betale trafikkforsikringsavgift, og det gjør du via forsikringsselskapet ditt.

TRAFIKKFORSIKRINGSAVGIFT: Det er slutt på årsavgift for bil, og nå har nordmenn begynt å få regning for den nye ordningen. Første betaling kan, som i dette tilfellet, bli noe dyrere enn de påfølgende regningene. Foto: Øystein Fossum
TRAFIKKFORSIKRINGSAVGIFT: Det er slutt på årsavgift for bil, og nå har nordmenn begynt å få regning for den nye ordningen. Første betaling kan, som i dette tilfellet, bli noe dyrere enn de påfølgende regningene. Foto: Øystein Fossum Vis mer
Publisert

2017 var siste året hvor årsavgiften på bil kom som egen regning i posten. Fra og med i år skal denne avgiften betales via bilforsikringen, og mange kan allerede ha fått første regning i posten før nyttår.

Poenget med det nye systemer er å minske byråkratiet og samtidig gjøre det enklere å betale.

Ifølge Finansdepartementet er årsavgiften nemlig den avgiften som har hatt høyest administrative kostnader for staten. Mesteparten av dagens kostnader vil kunne spares inn, ifølge departementet.

- Det gjør at du kan dele opp avgiften gjennom året, noe som vil forenkle og gi større fleksibilitet for bileiere, sier kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF.

Trafikkforsikringsavgift

Type kjøretøy Døgnsats frem til 1.3.18 Døgnsats fom 1.3.18 Ny årlig sats
Bil og buss, diesel (uten partikkelfilter)9,01,-9,15,-3.340,-
Bil og buss, bensin eller diesel (med partikkelfilter)7,73,-7,85,-2.865,-
Motorsykkel5,37,-5,46,-1.993,-
Veterankjøretøy, moped, traktor, taxi, motorredskap, beltemotorsykkel (snøscooter) med flere1,25,-1,27,-464,-
Kjøretøy på Svalbard, NATO og ambassader. Selvassurandører. Også el-, hydrogen- og brenselcellekjøretøy.0,00,-0,00,-0,00,-

Kjøper overtar avgiften

I fjor var 289.000 for sent ute med å betale årsavgiften, hver enkelt av disse måtte betale 250 kroner i forsinkelsesgebyr. Med den nye ordningen kan dette bli et mindre problem - både for staten og for bileierne.

Årlig vil prisen være 3.340 kroner for biler og busser med dieselmotor (uten partikkelfilter), eller 7,85 kroner i døgnet, fra 1. mars 2018. For tilsvarende kjøretøy på bensin eller diesel (med partikkelfilter) er prisen2.865 kroner i året, mot 2.821 kroner fram til mars i år. Alle prisene kan du se i faktaboksen over.

Avgiften følge forsikringsavtalen på bilen. Trafikkforsikrings-avgiften skal bare betales for den tiden kjøretøyet er forsikret. Bileier slipper derfor å betale avgift dersom bilen avregistreres og forsikringen stanses.

- Det kan for eksempel være dersom bilen ikke brukes i vinterhalvåret, sier Sagedal.

Ved avregistrering må skiltene leveres inn. De kan ligge i inntil seks måneder, uten at det koster noe å få de ut igjen. Ligger de lenger blir du ilagt et gebyr på 140 kroner. Du kan alltids ringe trafikkstasjonen og få utsatt disse seks månedene, skriver NAF i en pressemelding.

Selger du bilen, skal kjøper betale trafikkforsikringsavgift, fra og med eierskiftet - altså en bedre ordning enn i fjor, da eier av bilen 1.1.2017 var ansvarlig for at årsavgiften for hele året var betalt.

Flere muligheter

Trafikkforsikringsavgiften som vises i forsikringsoversikten og i forsikringsbeviset er for et helt år, men på fakturaen vil du finne det beløpet som skal betales frem til neste fornyelse av forsikringen. Derfor vil noen på den første fakturaen måtte betale for en noe lenger periode.

Avgiften vil etter dette følge samme periode som forsikringen din.

Betaler du forsikringen i månedlige terminer, vil forsikringsselskapet automatisk dele den nye avgiften inn i tolv terminer.

Hvis du i dag betaler forsikringsavtalen én gang per år, vil den nye avgiften bli lagt til som en engangssum. Men da kan du enkelt velge tolv terminer om du ønsker det. Den som vil kan dermed unngå den store årlige årsavgift-fakturaen fra tidligere.

Påvirker ikke bonus

Eier du flere biler, må du betale trafikkforsikringsavgift på alle bilene. Om du leaser, er det den som betaler forsikringen (du eller leasingselskapet) som er ansvarlig for å betale avgiften.

Trafikkforsikringsavgiften blir ikke påvirket av bonus på forsikringen.

PS: Stortinget har bestemt at det ikke skal betales trafikkforsikringsavgift på el- og hydrogenbiler i 2018.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer