Trafikkforsikringsavgift erstatter årsavgiften

Derfor blir bilforsikringen mye «dyrere» i år

Nå skal du betale trafikkforsikringsavgift, og det gjør du via forsikringsselskapet ditt.

TRAFIKKFORSIKRINGSAVGIFT: Det er slutt på årsavgift for bil, og nå har nordmenn begynt å få regning for den nye ordningen. Første betaling kan, som i dette tilfellet, bli noe dyrere enn de påfølgende regningene. Foto: Øystein Fossum
TRAFIKKFORSIKRINGSAVGIFT: Det er slutt på årsavgift for bil, og nå har nordmenn begynt å få regning for den nye ordningen. Første betaling kan, som i dette tilfellet, bli noe dyrere enn de påfølgende regningene. Foto: Øystein Fossum Vis mer
Publisert

2017 var siste året hvor årsavgiften på bil kom som egen regning i posten. Fra og med i år skal denne avgiften betales via bilforsikringen, og mange kan allerede ha fått første regning i posten før nyttår.

Poenget med det nye systemer er å minske byråkratiet og samtidig gjøre det enklere å betale.

Ifølge Finansdepartementet er årsavgiften nemlig den avgiften som har hatt høyest administrative kostnader for staten. Mesteparten av dagens kostnader vil kunne spares inn, ifølge departementet.

- Det gjør at du kan dele opp avgiften gjennom året, noe som vil forenkle og gi større fleksibilitet for bileiere, sier kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF.

Kjøper overtar avgiften

I fjor var 289.000 for sent ute med å betale årsavgiften, hver enkelt av disse måtte betale 250 kroner i forsinkelsesgebyr. Med den nye ordningen kan dette bli et mindre problem - både for staten og for bileierne.

Årlig vil prisen være 3.340 kroner for biler og busser med dieselmotor (uten partikkelfilter), eller 7,85 kroner i døgnet, fra 1. mars 2018. For tilsvarende kjøretøy på bensin eller diesel (med partikkelfilter) er prisen2.865 kroner i året, mot 2.821 kroner fram til mars i år. Alle prisene kan du se i faktaboksen over.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer