Derfor blir dieselbiler dyrere

Avgiftene på dieselbilene skal opp på grunn av for høy lokal forurensning.

Forurensningsnivået i de store byene er for høyt og dieselbilene gis mye av skylden Foto: COLOURBOX
Forurensningsnivået i de store byene er for høyt og dieselbilene gis mye av skylden Foto: COLOURBOX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er en kjent sak at dieselbiler typisk forurenser mer enn bensinbiler gjennom sine utslipp av NOx-gasser og partikler, til tross for lavere drivstofforbruk og CO2-utslipp. Dette skaper problemer i de store byene, ikke minst på vinteren. Dette er årsaken regjeringen oppgir for at avgiftene knyttet til dieselbiler skal opp.

Til Aftenposten sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa at det ikke bare var til det gode at dieselbiler fikk lavere avgift da avgiftssystemet ble endret fra 1. januar 2007.

- Det var godt ment da dieselavgiften gikk ned. Men nå har vi oppdatert kunnskap om hvordan dette berører både allergikere og andre i de mest belastede byene, sier Kleppa.

Økende dieselandel

Bakgrunnen er forurensningsproblemene i de store byene som på vinteren ofte ligger over tillatte nivåer. Andelen dieselbiler har gått kraftig opp de siste årene med det fornyede avgiftssystemet som ble lansert før 2007 og justert før 2010. Nå ligger den på omtrent 75 prosent.

I 2006 var andelen drøyt 48 prosent og i 2005 rett over 39 prosent. Selv om det er liten tvil om at bilavgiftene har dreid salget over i retning av dieselmotorer, må det her også tas med at utvalget av dieselmotorer har økt betydelig i samme periode.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer