Derfor bør du foliere bilen din

Lei av fargen på bilen din? Foliering av bil blir stadig mer populært, og er både enklere å billigere enn å lakkere.

TØR DU DETTE? Ønsker du å foliere bilen, kan du forvente at det er gjort på et par dager. Prisen? Omkring 20.000 til 25.000 kroner.  Foto: MARCO REKLAME
TØR DU DETTE? Ønsker du å foliere bilen, kan du forvente at det er gjort på et par dager. Prisen? Omkring 20.000 til 25.000 kroner. Foto: MARCO REKLAME Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At drosje- og reklamebiler blir foliert for å beskytte lakken har vi sett på norske veier lenge, men nå ser trenden ut til å ta enda en ny vending.

- Vi merker at markedet nå endrer seg, og flere ønsker et design på bilene sine. Det gjelder ikke bare reklame, men alt fra enkel striping til halv- og helfoliering, forteller daglig leder Jan Erik Margård i Marco Reklame.

Å foliere bilen kan være et godt, og ikke minst et billigere, alternativ til å lakkere den, enten du ønsker å skifte hele fargen eller friske opp den eksisterende.

LES OGSÅ: Lakkér bilen selv med Plast Dip

Ønsker kunstverk

Margård forteller at flere og flere nå ikke nødvendigvis nøyer seg med at bilen har en helfarge, men ønsker at bilen skal skille seg ytterligere ut.

- Vi hadde en kunde som ønsket at bilen skulle ha et kamo-utseende. Han hadde et par sko han mente hadde et kult utseende, og slang dem på panseret. Da var det bare å sette i gang da, fortsetter Margård.

KUNSTVERK: Skal vi tro bransjen, er det snart så vi ser flere biler med denne typen kunstverk på veiene.  Foto: KNUT MOBERG
KUNSTVERK: Skal vi tro bransjen, er det snart så vi ser flere biler med denne typen kunstverk på veiene. Foto: KNUT MOBERG Vis mer


Christian Aasland i Nordic Wrapping forteller om en travel hverdag i et marked som stadig vokser.

- Vi baserer oss mest på helfoliering, og har nok å gjøre med det. Det har vært en økende trend de siste årene og det kommer nok ikke til å stanse.

LES OGSÅ: Foliering av bilen beskytter lakken

Så mye koster det

TODELT FOLIERING:  Denne XC60en har fått en todelt farge. Enten den er hvit eller rød orginalt, skal lakken holde seg jevnt om du bevarer bilen godt. Foto: MARCO REKLAME
TODELT FOLIERING: Denne XC60en har fått en todelt farge. Enten den er hvit eller rød orginalt, skal lakken holde seg jevnt om du bevarer bilen godt. Foto: MARCO REKLAME Vis mer


Foliering av bilen er en dyr investering og koster mellom 20.000 og 25.000 avhengig av bil og farge, ifølge Aasland.

Det er likevel billigere enn en full lakkeringsjobb, som kan koste mellom 60.000 og 80.000 kroner.

I starten var det oftest biler som gikk som taxi eller ble leaset som ble foliert, for at det skulle bli lettere å selge bilen med bedre bevart lakk.

Nå ser bransjen altså at vanlige folk ønsker å få bilene sine foliert, og ikke bare for å bevare lakken, men også fordi de ønsker ny farge på bilen.

LES OGSÅ: Hvilken farge ønsker du deg på bilen?

Ikke lov å leke politi

Ønsker du å foliere bilen din, kan du imidlertid ikke klistre på hva som helst. Redaktør Rune Nesheim i Gatebil Magazine forteller om enkelte eksempler hvor har de sett biler foliert som utrykningskjøretøy.

- De vi har sett har vært på bane. Jeg har imidlertid hørt om en kar som kjørte rundt med en bil lakkert som en politibil, med teksten «Polbil» istedet for politi. Jeg tror ikke den fikk lov å kjøre rundt lenge, forteller Nesheim.

Det har tidligere vært flere tilfeller hvor bilister har parodiert politibiler og andre utrykningskjøretøy, hvilket kan straffeforfølges.

Hva skjer når du tar folien av?

Er du bekymret for at bilen skal se ut som en sebra når folien tas av, kan du ifølge Margård ta det med ro.

- Det er klart om du behandler bilen dårlig vil det potensielt syntes at bilen har vært foliert enkelte steder når den tas av, men vi har kunder som har hatt folie i mange år, uten at det har resultert i skiller når den er tatt av.

LES OGSÅ: Ikke drit i dritten på lakken

Hvis du skulle fått frie tøyler, hvordan ville du at bilen skulle se ut?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer