Derfor bør du sjekke at leiebilen har barnesete

Ni av ti nordmenn tar ikke med barnesete når de skal på ferie med barna.

SIKRES: Skal du leie bil i utlandet, bør du også forsikre deg om at barnesetene er av riktig kvalitet. Mange slurver når de er på ferie. Foto: COLOURBOX.COM
SIKRES: Skal du leie bil i utlandet, bør du også forsikre deg om at barnesetene er av riktig kvalitet. Mange slurver når de er på ferie. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å leie bil når man er på utenlandsferie blir mer og mer populært blant utreisende nordmenn. Frihet og utenforliggende små paradis lokker oss inn i lokalene til utleiere av biler.

Men når du reiser på ferie med familien, kan det være greit å sjekke at kvaliteten på barnestolene holder mål, og at selve bilen har plass til setene.

Det siste året har nærmere én av tre nordmenn leid en bil når de har vært på ferie, forteller Trygg trafikk i en pressemelding.

Dropper sikkerheten

OVERRASKES: Emma Elisabeth Vennesland forteller at mange blir overrasket når de kommer til leiebilen, og at utstyret ikke er godt nok.  Foto: IF/EUROPEISKE
OVERRASKES: Emma Elisabeth Vennesland forteller at mange blir overrasket når de kommer til leiebilen, og at utstyret ikke er godt nok. Foto: IF/EUROPEISKE Vis mer


Generelt sett opplever de fleste nordmenn at kjørekulturen og farten er ulik den vi ser i hjemlandet.

Spesielt skiller Hellas, Kroatia, de baltiske landene og Italia seg ut, men verst oppleves Thailand og Tyrkia.

- Mange får seg en overraskelse utenlands. I en del er det langt fra samme kulturen rundt sikring av barn i bil som i Norge, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring.

Hele ni av ti nordmenn dropper nemlig å ta med seg barnesete når de reiser på ferie. Disse tallene overrasker seniorrådgiver Bård Morten Johansen i Trygg trafikk, som forteller at kvaliteten på bilstolene kan være elendige og ikke tilpasset barna.

- Barna er din mest verdifulle last. Foreldre er stort sett flinke til å sikre barna hjemme og denne holdningen må de ta med seg til utlandet. I mange ferieland er trafikken annerledes og farten høyere. Da er vi mer utsatt, forteller Johnsen.

Thailand og Tyrkia verst

Av landene som kommer dårligst ut er Thailand og Tyrkia de som ansees som verst. Vennesland anbefaler at du sjekker hvordan standarden er der du planlegger å leie bil.

- Hvis du er i tvil, kan det være en god idé å få tilsendt dokumentasjon eller bilde på forhånd av stolen som skal leies med bilen, sier hun.

- Dersom det ikke er en av god nok standard, bør du vurdere å ta med egen. Det kan være noe bryderi å bære, men det kan vise seg å bli en livsviktig del av reisen, forteller Johnsen.

Sjekk at bilen har plass

En annen ting en bør tenke på når en bestiller leiebil, er at det faktisk er plass til å benytte seg av barnestolene. Spesielt de bakoverlente barnestolene krever mer plass enn de som er lent fremover.

Tar du med barneseter hjemmefra, sjekk at bilen har muligheter for å feste disse tilstrekkelig.

LES OGSÅ:
Stor test av barneseter: Flere er langt ifra gode nok
Hold deg unna de billigste barnestolene
Får trøbbel med leiebilen etter ferien

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer