Derfor bør du teipe frontruta

Fått steinsprutskade? - Sett på teip!

FREM MED TEIPEN: Våren er høysesong for steinsprutskader. Da kan det være lurt å ha teip i bilen, for å legge på en eventuell steinsprut om det skulle oppstå. Teipen beskytter skaden og øker sannsynligheten for et bra resultat etter reparasjonen. Foto: Kristin Sørdal
FREM MED TEIPEN: Våren er høysesong for steinsprutskader. Da kan det være lurt å ha teip i bilen, for å legge på en eventuell steinsprut om det skulle oppstå. Teipen beskytter skaden og øker sannsynligheten for et bra resultat etter reparasjonen. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Her du vært så uheldig at du har fått steinsprutskade på frontruta? Da bør du finne fram teipen.

Patrick Hindahl hos Hurtigruta Carglass anbefaler at du setter en teipbit over frontruta dersom du ikke har mulighet til å komme og fikse det med en gang.

Fyller opp med skitt

- Hver gang du drar vindusviskeren, så vil du jo fylle skaden med støv og skitt, og da er det ikke alltid at resultatet blir like bra som det ellers ville blitt, sier Hindahl ved Hurtigruta Carglass videre.

Hvilken teip du bruker, er egentlig det samme:

Det spiller ingen rolle bare det er tett.

Fuktighet gjør skaden grå

- En steinsprutskade bør teipes for å hindre at fuktighet og møkk skal komme til, har Tore Berget, kjedeleder i Riis bilglass, tidligere sagt til Dinside.

Frontruta består av to lag med glass og folie imellom. Dersom fuktigheten går inn til folien, blir det nesten umulig å reparere med godt resultat, ifølge ekspertene.

Og dersom det kommer fuktighet i skaden, vil det bli et grått felt i folien.

- Så skaden bør teipes for at det ikke skal komme fuktighet i skaden, og for at skaden skal bli minst mulig synlig etter at den er reparert, presiserer bilglasseksperten.

Fiks skaden raskest mulig

For et best mulig resultat, bør du få fikset skaden så raskt som mulig.

- Dersom du får kommet og fikset det med en gang, så vil resultatet bli desto bedre. Jo mere møkk og smuss og støv som samler seg, jo dårligere blir resultat. Selv om det fortsatt går greit å reparere skaden, sier Hindahl ved Hurtigruta Carglass til DinSide.

Berget ved Riis bilglass understreker også viktigheten av å få fikset skaden raskest mulig - også på grunn av risikoen for at hele ruta kan sprekke dersom du kjører rundt med en steinsprutskade.

- Man bør gjøre det fortest mulig. Spesielt når det blir kuldeperioder, og det skifter mellom varmt og kaldt vær, blir det spenninger i glasset - og dersom du da for eksempel kommer i en dump, vil du risikere at frontruta sprekker lettere, advarer Berget.

Høysesong

Våren er høysesong for steinsprutskader.

Dette henger sammen med at snøen smelter og småsteiner og annet rask som ligger i veibanen blir kastet opp. Piggfrie dekk har mykere gummi enn piggdekk, og stein fester seg lett. De løsner når farten nærmer seg 100 kilometer i timen, og steinen havner i frontruten din.

Deler av denne artikkelen er tidligere publisert på DinSide. Den er hentet frem til glede for nye lesere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer