Støy-mareritt av sommerdekk

Derfor bråker sommerdekkene

«Jeg kjøpte ny bil med piggfrie vinterdekk i desember. Da jeg satte på sommerhjulene for et par uker siden, fikk jeg støy-sjokk.»

STØY-MARERITT: Mange opplever at sommerdekkene bråker langt mer enn vinterdekkene. Årsaken er større og lavere dekk og stivere konstruksjon enn i de piggfrie vinterdekkene. Foto: Rune Korsvoll
STØY-MARERITT: Mange opplever at sommerdekkene bråker langt mer enn vinterdekkene. Årsaken er større og lavere dekk og stivere konstruksjon enn i de piggfrie vinterdekkene. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne historien fra en av våre lesere, som innrømmer at han er ømfintlig for støy, er ikke enestående. I gamle dager gledet man seg til å få piggdekkene av bilen og få på komfortable sommerhjul. Nå er situasjonen snudd helt om. Mange opplever at sommerdekkene gir mye støy i bilen. Noen beskriver det nærmest som et støy-mareritt.

At sommerdekkene støyer mer enn vinterdekkene er det helt naturlige årsaker til.

Større og lavere dekk

Dekk-ekspert Frank Larsen har i mange år jobbet med utvikling av dekk for nordiske forhold i Continental. Nå driver han sitt eget firma for opplæring av dekkbransjen. Da vi intervjuet han om støy-problematikken tidligere, forklarte han at det først og fremst er kraftigere konstruksjon av dekkene som gir økt støy:

- Hjuldimensjonen på moderne biler er blitt betydelig større enn på biler for 20 år siden. Det er slik kundene tydeligvis vil ha det. Dekkprofilen, det vil si høyden på dekket fra asfalten til kanten av felgen, er dessuten blitt stadig lavere. Det betyr mindre egenfjæring i dekket og dårligere kjørekomfort på dårlig underlag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer