Refleks-bruk i Norge

Derfor bruker ikke
nordmenn refleks

Her er unnskyldningene vi bruker for ikke å ha på refleks i vintermørket.

Oslo  20161019.
Refleksens dag er 20 oktober i år. En refleks øker sjansen for å bli sett i høstmørket.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Oslo 20161019. Refleksens dag er 20 oktober i år. En refleks øker sjansen for å bli sett i høstmørket. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Publisert

«Vi glemmer det», er nordmenns vanligste unnskyldning for ikke å bruke refleks. Det viser en undersøkelse foretatt av Kantar TNS, på oppdrag fra Trygg Trafikk og SpareBank 1, i september i år.

Hele 66 prosent av oss benytter denne unnskyldningen. Andre dårlige forklaringer kan være at vi har dårlig tid eller at vi ikke skal gå så veldig langt.

Lenger ned i saken kan du se tallene og hvilke unnskyldninger nordmenn oftest bruker for at vi dropper refleksen.

Tid for å bruke refleks

Vi er inne i tida der dagene har blitt betydelig kortere, og behovet for å bruke refleks absolutt er tilstede. Torsdag 19. oktober ble «Refleksens dag» arrangert over hele landet.

Men nordmenn har ifølge Trygg Trafikk et langt stykke å gå, før vi er flinke med refleksbruken.

Vanligste unnskyldninger for å droppe refleks:

1. Glemmer det (66 prosent).
2. Skal kun gå i opplyste gater (38 prosent).
3. Dårlig tid (31 prosent).
4. Skal kun gå på fortau (20 prosent).
5. Skal ikke gå langt (15 prosent).

Kilde: Kantar TNS (1.131 intervju utført i september 2017)

Sju av ti nordmenn svarer at de alltid eller ofte bruker refleks. Virkeligheten er langt fra så god, skal vi tro Trygg Trafikks fysiske tellinger. De viser at kun fire av ti bruker refleks.

- Unnskyldninger gjør oss ikke synlige i mørket. Hvis du velger å ikke bruke refleks, velger du også å være usynlig i trafikken og du risikerer å bli påkjørt. Så enkelt er det, sier kommunikasjonssjef Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk i en pressemelding.

Kan fjerne risikoen

Hun mener at man ved å bruke refleks, nesten helt kan fjerne risikoen for å bli påkjørt i mørket.

– Dette er enkelt å løse. Bruk fem minutter og fest refleks på jakker og bagger. Kjøp også gjerne klær med refleks påsydd. Jo mer, jo bedre. Da har du én ting mindre å huske på i hverdagen.

Trygg Trafikk mener dessuten at det er en dårlig unnskyldning for å droppe refleksen, at man bare skal gå i opplyste gater - slik 38 prosent av oss sier.

- Du trenger refleks i byen også. Lys fra butikker og billykter tar så mye oppmerksomhet at du i praksis blir grå og usynlig i trafikkbildet uten refleks, forklarer Årøen og fortsetter:

- Selv om du bare skal gå en kort tur vil du likevel ofte krysse gata. Mange av fotgjenger-ulykkene i byer og tettsteder skjer nettopp ved at folk krysser gata og ikke blir sett. Refleks vil gjøre deg mindre utsatt, slår hun fast.

Gambler med sikkerheten

Skadeforebygger Therese Nielsen i SpareBank 1 Forsikring gir sin fulle støtte til Årøen.

- Å droppe refleks er å gamble med egen sikkerhet. Bilister og syklister har selvsagt et ansvar for ikke å kjøre på folk, men du må også gi de kjørende en mulighet til å oppdage deg. Det er mange år til bilister har varmesøkende kamera og automatisk brems. Frem til da må du bruke refleks og sørge for å bli sett i trafikken, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer