Fortsatt skepsis til elbiler i Norge

Derfor dropper vi elbil

Norge er best i verden på elbilkjøp, men fortsatt er mange skeptiske.

ELBIL: Denne bilen skiller seg ut på flere måter. Video: Lightyear One. Vis mer
Publisert

Ferske tall fra førerkort-ressursen Zutopi avslører at «Norge er helt suverene» når det kommer til elbil og tilrettelegging, og det er stadig flere her til lands som kjører elbil.

Rapporten konkluderer med at Norge har klart tettest tilbud av ladestasjoner, samtidig som hurtigladingen er rimeligst her til lands, men mange nordmenn mener det kunne vært mye bedre.

Dette savner vi

En undersøkelse utfart av Naf viser at lang lading og dårlig hurtigladetilbud er blant årsakene til at flere nordmenn velger bort elbil. Det skriver medlemsorganisasjonen i en pressemelding mandag.

– Nok ladere og rask nok lading er en av nøklene for å nå det politiske målet om kun å selge nullutslippsbiler som nye biler i 2025, sier Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i Naf, i pressemeldingen.

Oslofolk mener det er god tilgang på ladere, men synes det største hinderet for å velge elbil, er lang ladetiden.

Ikke overraskende er det for dårlige lademuligheter som kommer høyt opp på lista i Nord-Norge, mens på Sørlandet og i Vestfold-Telemark mener de at rekkevidden er for kort.

Hvilke hindre er de viktigste for at du skal kjøpe elbil

Hindre Total Mann Kvinne
For kort rekkevidde68 %73 %63 %
Mangler hengerfeste18 %18 %18 %
For dårlige hurtiglademuligheter34 %31 %37 %
Lang ladetid34 %36 %33 %
Kan ikke lade på jobb11 %7 %14 %
Kan ikke lade hjemme19 %14 %24 %
Elbil er for dyrt34 %40 %28 %
For dårlig sikkerhet13 %15 %11 %
Finner ikke riktig brukt-elbil8 %10 %7 %
Vet ikke8 %5 %9 %

– For dyrt

Samtidig oppgir én av tre spurte at det er for dyrt å kjøpe seg elbil. Sødal peker blant annet på at den største andelen bilkjøp i Norge fortsatt er bruktbil og at bruktmarkedet for elbiler fortsatt er umodent.

– Vanlige folk, som den nye regjeringen er opptatt av, kjøper bruktbil, ikke ny bil. Fire av fem bilkjøp i fjor var en bruktbil. Bruktbilmarkedet på elbiler er fortsatt umodent, og elbiler med lang rekkevidde er vanskeligere å få kjøpt brukt sammenlignet med bensin- og dieselbiler, sier Sødal om tallene.

Naf mener at den nye regjeringen må fjerne avgiftsøkningen på brukte elbiler og at det er for tidlig å innføre moms på elbiler neste år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer