Skiboks og elbil

Derfor er elbil med skiboks en dårlig idé

NAF-test viser dramatisk økning i forbruket.

SKIBOKS PÅ TAKET: NAF har testet hvordan forbruket er med takboks. For elbilen var økningen desidert størst.. Foto: NAF
SKIBOKS PÅ TAKET: NAF har testet hvordan forbruket er med takboks. For elbilen var økningen desidert størst.. Foto: NAF Vis mer
Publisert

En ny test utført av Norges Automobil Forbund (NAF) viser at en kompakt elbiler bruker nesten 20 prosent mer strøm med en skiboks på taket.

NAF skriver at det lenge har vært en uskreven regel at forbruket øker med 5-10 prosent når man kjører med skiboks på taket, men at økningen for elbilen var mye høyere.

- Når du kjører med noe på taket, øker naturligvis forbruket. Og kjører du mye på motorvei i høye hastigheter øker forbruket ytterligere. Mange kjører med takboksen hele året, og det er greit å være klar over at det sluker ekstra drivstoff og strøm, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, i en pressemelding.

Elbilen Volkswagen e-Golf ble i testen sammenliknet med en Skoda Octavia med bensinmotor. Takboksene var av typen Thule Motion XT XL og Skiguard 830 Touring. Testen ble utført på en motorveistrekning på 7 mil, med kjøring i hastigheter mellom 80 og 110 kilometer i timen.

Store forskjeller

I testen kjørte NAF hver bil tre turer, to av dem med takboks og én uten. Golfen ble ladet til 80 prosent batterikapasitet før hver tur.

Testen viser følgende forbruk:

  • Uten takboks: 1,79 kWh per mil.
  • Med takboks: 2,125 kWh per mil (gjennomsnitt).

Det betyr en økning på 19 prosent med takboks.

- E-Golf er blant de mest populære elbilene i Norge, og med allerede kort rekkevidde er det greit å være klar over at takboks reduserer rekkevidden så mye, mener Sødal.

Tallene for Skodaen:

  • Uten takboks: 0,75 liter per mil.
  • Med takboks: 0,815 liter per mil.

Det tilsvarer en økning i forbruket på ni prosent, som er som forventet, skriver NAF.

- Konklusjonen er at forbruket øker som forventet på stasjonsvognen. Men å kjøre med takboks er veldig utslagsgivende på strømforbruket hvis du kjører en liten elbil. Det er det greit å være bevisst på, så man vet om man må legge inn et ladestopp på vei til hytta, avslutter Nils Sødal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer