Volkswagen Group med salgsbrems

Derfor får de ikke bilen sin

Volkswagen-konsernet skal ligge bakpå med mer enn en halv million bestilte biler. 95 000 er helelektriske.

MÅ VENTE: Skoda Enyaq er blant bilene som lider av Volkswagens utfordring med å få tak i halvledere. Foto: Øystein B. Fossum
MÅ VENTE: Skoda Enyaq er blant bilene som lider av Volkswagens utfordring med å få tak i halvledere. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det store bilkonsernet Volkswagen Group eier blant annet merker som Audi, Volkswagen, Skoda, Seat, Porsche og Bentley. I 2021 solgte de totalt 8,8 millioner biler.

Selv om det høres imponerende mye ut, er det en tilbakegang på 4,5 prosent fra året før, og samtidig konsernets dårligste salgstall på ti år (2011). Det skriver Volkswagen Group i en pressemelding.

Elbilene fosser fram

Det er den tidligere omtalte halvleder-mangelen som ifølge tyskerne er årsaken til at salget har bråbremset. Mikroskopiske halvledere brukes i dag i databrikker til å styre prosesser i blant annet datamaskiner, mobiltelefoner, sykehusutstyr, våpen, energisystemer, hvitevarer - og biler.

– Den sviktende tilgangen på halvledere var årsak til lavere produksjon i hele fjor, noe som hadde en betydelig påvirkning på salgstallene, forklarer VW-salgssjef Klaus Zellmer.

Til tross for produksjons-utfordringene økte leveransen av elbiler med hele 97 prosent, sammenlignet med 2020. Elbilene står nå for fem prosent av totalsalget.

95 000 elbiler på vent

Likevel har mange norske elbilkunder måtte vente på sine biler. Spesielt Skoda har tidligere pekt på utfordringer med å skaffe den ettertraktede elbilen Enyaq hit til lands, grunnet halvleder-problemet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer