Borttauing av bil

Derfor finner du ikke bilen din

Det kan være flere grunner til at bilen din er tauet bort. Er det lovlig?

FJERNES: Plutselig kan bilen din bli tauet bort, uten at du blir varslet på forhånd eller aner hvorfor - som her i Lørenveien på Grünerløkka i Oslo, hvor det var satt opp varsel om veiarbeid 24 timer før bilberger ble tilkalt for å fjerne de bilene som ikke var flyttet. Bilbergeren i Falck ville ikke ha ansiktet sitt på trykk, av frykt for å bli gjenkjent av sinte bileiere. Foto: Øystein B. Fossum
FJERNES: Plutselig kan bilen din bli tauet bort, uten at du blir varslet på forhånd eller aner hvorfor - som her i Lørenveien på Grünerløkka i Oslo, hvor det var satt opp varsel om veiarbeid 24 timer før bilberger ble tilkalt for å fjerne de bilene som ikke var flyttet. Bilbergeren i Falck ville ikke ha ansiktet sitt på trykk, av frykt for å bli gjenkjent av sinte bileiere. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Ja, det er bare å ta bilder. Jeg skjønte at du ikke eier noen av disse bilene, siden du ikke er sint.

Det sier en smilende parkeringsvakt til Dinside når vi nysgjerrig går bort og ser nærmere på hva det er som skjer: Én Falck-redningsbil, én bilberger, tre biler med gule bøter i vinduet - én av dem allerede plassert på redningsbilen, mens den andre blir festet på slep bak.

Flere har opplevd ikke å finne igjen bilen sin. Av og til er det fordi vedkommende har parkert på et ukjent område og ikke finner tilbake, er veldig distré eller at bilen faktisk kan ha blitt stjålet.

Men vel så ofte er bilen borte vekk fordi noen har tauet den bort - fordi du har parkert ulovlig - akkurat som i tilfellet Dinside nå har kommet over.

Blir raskt dyrt

I tilfellet på Grünerløkka har Oslo kommune satt opp «veiarbeid»-skilt. Disse skal settes opp 24 timer før veiarbeidet og eventuell borttauing starter, slik at de som har gateparkert der kan få tid til å oppdage skiltet og flytte kjøretøyet sitt.

– Har dere varslet disse bileierne på forhånd, slik, slik at de kan få flyttet bilene sine selv?

– Ja, vi prøver å gjøre det, svarer parkeringsvakten.

– Hvordan da? Dere søker dem opp på registreringsnummeret?

– Ja.

FRAKTES BORT: Tre biler ble forberedt borttauet fra Løren i Grünerløkka bydel i Oslo, fredag 30. oktober 2020. Foto: Øystein B. Fossum
FRAKTES BORT: Tre biler ble forberedt borttauet fra Løren i Grünerløkka bydel i Oslo, fredag 30. oktober 2020. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer

De som er så uheldige å få bilen tauet bort, må hente bilen på en inntauingstomt (i Oslo er dette på Ulven). Der må de betale et gebyr på 2700 kroner, pluss en døgnavgift på 200 kroner per døgn bilen har stått der, i tillegg til parkeringsbota …

Om du har vært litt uheldig, ikke fulgt med eller har vært bortreist en stund kan det dermed bli dyrt. For ei uke blir regnestykket som nedenfor:

OPPSIKTSVEKKENDE: Elbilen til Honda skiller seg ut. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Vanskelige regler - to regelverk

Det kan være vanskelig for kvinnen eller mannen i gata å sette seg inn i parkeringsreglene. Det har Dinside bevist gjennom en rekke artikler om parkering den siste tiden.

Når det kommer til borttauing av feilparkerte biler blir det ikke noe enklere. Her er det to forskjellige regelverk som benyttes. Den ene er det som på «folkemunne» kalles Parkeringsforskriften (Forskrift om vilkårsparkering for allmennheten og håndheving av private parkeringsreguleringer). Den andre er Forskrift om offentlig parkeringsgebyr.

Hva de to forskriftene regulerer:

Parkeringsforskriften: Regulerer steder hvor det i utgangspunktet er tillatt å parkere.
Forskrift om offentlige parkeringsgebyr (Veitrafikkloven): Omhandler parkerings-overtredelser som er i strid med Vegtrafikkloven, trafikkreglene eller offentlige trafikkskilt.

Skjønnsmessig vurdering

Hvilken forskrift som tas i bruk kommer er med andre ord an på hvilke overtredelser det er er parkert i strid med.

– Parkeringsforskriften regulerer steder hvor det i utgangspunktet er tillatt å parkere, forklarer Lars Monsen, som er daglig leder i Norges Parkeringsforening (Norpark) overfor Dinside.

– Den forutsetter at man følger vilkårene (krav til betaling, å være beboer eller å ha HC-kort etc). Forskriften er har en egen inntauingsbestemmelse, med en veldig klar hovedregel om at kontrollmyndighetene (politi, kommuner, private selskaper) skal forsøke å kontakte eier før inntauing foretas, forklarer Monsen.

SIER IFRA: Daglig leder Lars Monsen i Norpark forklarer at etatene i størst mulig grad forsøker å varsle bileierne om borttauing på forhånd. Foto: Heiko Junge / NTB
SIER IFRA: Daglig leder Lars Monsen i Norpark forklarer at etatene i størst mulig grad forsøker å varsle bileierne om borttauing på forhånd. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Men som man ser til slutt i paragraf 38 (se under), gjelder ikke kravet om varsling, om det medfører vesentlig ulempe. Ifølge Norpark-sjefen blir dette en skjønnsmessig vurdering, noe som enkelte offer for inntauede biler vil rase mot.

– Men i praksis har kontrollmyndighetene gode rutiner for å varsle i henhold til regelverket når det gjelder fjerning fra områder som er regulert etter denne forskriften, understreker Lars Monsen.

Bileieren vil ikke bli varslet i de tilfellene inntauingsårsaken er at hun eller han skylder mer enn 6000 kroner i ubetalte bøter for kjøretøyet.

Strengere regelverk

Men for dem som nå har fått bilen tauet bort på grunn av veiarbeid, er det forskriften om offentlige parkeringsgebyr som er tatt i bruk. Den omhandler overtredelser som er i strid med veitrafikkloven, trafikkreglene eller offentlige trafikkskilt.

Forskriften kan kun håndheves av kommuner og politiet.

– Denne inntauingsbestemmelsen er på en måte strengere enn den som gjelder for overtredelser av den andre forskriften. Bakgrunnen for dette er at overtredelsene anses å være mere alvorlige og at den skal sikre at det offentlige kan gjennomføre veiarbeid og liknende på en effektiv måte, forklarer Monsen, som igjen understreker at politiet og veldig mange kommuner forsøker å varsle fører eller eier i disse tilfellene også.

Men det er ikke alltid. Nylig ble det avsagt en kjennelse om nettopp dette i Oslo tingrett. Det var satt opp skilt om veiarbeid, bilen til vedkommende var fjernet, uten varsling først:

Klagen over parkeringsgebyret ble forkastet og klagen over inntauingen ble forkastet. Klageren måtte derimot betale 1000 kroner i saksomkostninger til Bymiljøetaten i Oslo kommune.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer