Fletting i trafikken

Derfor gjør du dette feil

Lite skaper mer frustrasjon og sinne i trafikken enn de som kjører forbi når to filer flettes sammen til én, men hvem har egentlig rett?

HVORDAN SKAL DU KJØRE? Mange blir sinte på biler som kjører forbi når to filer blir til én. Det er imidlertid anbefalt å bruke begge kjørefeltene så lenge som mulig, både når det er vikeplikt fra venstre/høyre og i flettekøer med gjensidig vikeplikt. Illustrasjon: Trafikkskilt.no/Dinside.no
HVORDAN SKAL DU KJØRE? Mange blir sinte på biler som kjører forbi når to filer blir til én. Det er imidlertid anbefalt å bruke begge kjørefeltene så lenge som mulig, både når det er vikeplikt fra venstre/høyre og i flettekøer med gjensidig vikeplikt. Illustrasjon: Trafikkskilt.no/Dinside.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommerferien betyr gjerne at du må stå i bilkø grunnet veiarbeid.

Og, hva skjer når det er kø? Jo, mange av oss blir utålmodige, lettere irriterte og kanskje til og med sinna.

For at disse tre faktorene skal ødelegge minst mulig av ferien, er det flere ting du kan gjøre, for eksempel planlegge turen og kjøre på et bedre tidspunkt, men du kan også ta en ekstra titt på trafikkreglene, for å lære seg forskjell på riktig og galt.

Gjør fletting feil!

For det er noen ting som kanskje irriterer nordmenn mer enn noe annet i trafikken:

Generelt er det «andre som gjør feil», spesielt er det rundkjøringer, bruk av blinklys og fletting i kø.

Og, det er på sistnevnte punkt at veldig mange gjør feil, til tross for at det kan virke som den «snille» tingen å gjøre: De som smetter inn ved første mulighet, istedenfor å bruke hele kjørefeltet, slik at kjørefeltet som «forsvinner» blir tomt lenge før innsnevringen faktisk kommer.

Dette er imidlertid feil! Reglene for fletting er nemlig veldig enkle, og det er gjensidig vikeplikt som gjelder.

- Kjør helt fram i begge felt, og flett når du kommer til skiltet. Mange irriterer seg over at andre bilister suser forbi i venstrefeltet, men trafikken flyter faktisk bedre dersom man utnytter begge felt, slår kommunikasjonssjef Camilla Ryste i Norges Automobilforund (NAF) fast.

Også når to felt blir til ett, og det er vikeplikt fra venstre, anbefales du å kjøre helt fram til innsnevringen før du smetter inn:

- I en vikepliktssituasjon er det ekstra viktig å kommunisere tidlig med andre trafikanter. Informér tidlig med å sette på blinklys, så andre kan hjelpe deg inn. Da slipper du mest sannsynlig å endre farten så flyten opprettholdes, skriver Ryste i en e-post til DinSide.

KJØR 300 METER TIL: Bruk alle kjørefeltene helt til det ikke er mulig lenger. Foto: NTB Scanpix
KJØR 300 METER TIL: Bruk alle kjørefeltene helt til det ikke er mulig lenger. Foto: NTB Scanpix Vis mer
HIT: Bruk alle kjørefeltene helt til det ikke er mulig lenger. Foto: NTB Scanpix
HIT: Bruk alle kjørefeltene helt til det ikke er mulig lenger. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Køen kan reduseres

Dinside har også tidligere skrevet om dette. Ifølge Arvid Aakre, leder ved Trafikkteknisk senter (TTS) ved NTNU i Trondheim, kan køen reduseres med hele 40 prosent, om alle følger den samme regelen.

- Vi har gjort noen forsøk på bane hvor vi har sett på fletting, for å finne den mest optimale løsningen. Da har vi sett at trafikkavviklingen er bedret med rundt 40 prosent, men det forutsetter at alle er «med» og at det er to parallelle strømmer i noenlunde samme hastighet, har Aakre fortalt Dinside tidligere.

- Det mest effektive er at trafikantene bruker begge parallelle felt, følger på og fletter sammen ved et klart definert punkt.

Teorien bekreftes også av videoen under, levert av Alberta Motor Association:

FLETTEREGLER: Det er mest effektivt om alle trafikantene bruker begge parallelle felt, følger på og fletter sammen ved et klart definert punkt. Video: Alberta Motor Association Vis mer

Dette sier loven

Det er i hovedsak to lover som regulerer trafikk på norske veier: Veitrafikkloven og Forskrift om kjørende og gående (Trafikkreglene).

Regelen om sammenfletting ble innført i 1986 og er en gjensidig plikt kjørende i visse tilfeller har til å tilpasse farten i forhold til hverandre, slik at de vekselvis kan fortsette kjøringen uten unødig hinder eller forstyrrelse («glidelåsregelen»):

Fletting er aktuelt for eksempel når antallet kjørefelt i samme retning reduseres og ved innkjøring på motorvei og er markert med skilt «Sammenfletting» eller «Felt for fartsøkning». Fletteregelen innebærer at ingen av de kjørende har fortrinnsrett, men at begge parter skal vike for hverandre, dvs. gjensidig tilpasse seg hverandre.

Forskrift om kjørende og gående

I trafikkreglenes § 8. Kjørefeltskifte står det følgende om:

1. Kjørende som vil skifte kjørefelt, har vikeplikt for kjørende som befinner seg i det felt det skal kjøres inn i eller som først må krysses.

Tilsvarende gjelder den som vil kjøre ut fra veikant eller på annen måte endre kjøretøyets plass i sideretning.

Bestemmelsen i første ledd gjelder ikke når antallet vanlige kjørefelt i samme retning reduseres. Farten skal gjensidig tilpasses slik at de kjørende vekselvis kan fortsette uten unødig hinder eller forstyrrelse.

Du må dele skyld

Siden fletting handler om å gjensidig tilpasse seg hverandre, må du erfaringsmessig også dele skylden om det skulle forekomme en kollisjon. Forsikringsselskapene kan avkorte dekningen med 50 prosent til begge involverte parter.

Derfor kan det også være lurt å ikke bli for varm i topplokket når en bil forsøker å flette seg foran deg - samme hvor rett du mener har til å tette luka.

- Fletting er en kjempegod regel fordi den setter tydelig ansvar på begge førerne. Men ofte er det veldig situasjonsavhengig, sier Arvid Aakre.

Under sommerens veiarbeid skiltes det ofte om fletting. Da er det gjerne skiltet «om 700 meter», og mange legger seg pent inn i høyrefeltet i en allerede lang kø. Det skal du ikke gjøre.

- Utnytt begge feltene. Forsøk å få til like jevn strøm med tilnærmet lik hastighet helt fram. Så kan bilene smette inn etter glidelåsprinsippet, oppfordrer NTNU-lederen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer