Fletting i trafikken

Derfor gjør du dette feil

Lite skaper mer frustrasjon og sinne i trafikken enn de som kjører forbi når to filer flettes sammen til én, men hvem har egentlig rett?

HVORDAN SKAL DU KJØRE? Mange blir sinte på biler som kjører forbi når to filer blir til én. Det er imidlertid anbefalt å bruke begge kjørefeltene så lenge som mulig, både når det er vikeplikt fra venstre/høyre og i flettekøer med gjensidig vikeplikt. Illustrasjon: Trafikkskilt.no/Dinside.no
HVORDAN SKAL DU KJØRE? Mange blir sinte på biler som kjører forbi når to filer blir til én. Det er imidlertid anbefalt å bruke begge kjørefeltene så lenge som mulig, både når det er vikeplikt fra venstre/høyre og i flettekøer med gjensidig vikeplikt. Illustrasjon: Trafikkskilt.no/Dinside.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommerferien betyr gjerne at du må stå i bilkø grunnet veiarbeid.

Og, hva skjer når det er kø? Jo, mange av oss blir utålmodige, lettere irriterte og kanskje til og med sinna.

For at disse tre faktorene skal ødelegge minst mulig av ferien, er det flere ting du kan gjøre, for eksempel planlegge turen og kjøre på et bedre tidspunkt, men du kan også ta en ekstra titt på trafikkreglene, for å lære seg forskjell på riktig og galt.

Gjør fletting feil!

For det er noen ting som kanskje irriterer nordmenn mer enn noe annet i trafikken:

Generelt er det «andre som gjør feil», spesielt er det rundkjøringer, bruk av blinklys og fletting i kø.

Og, det er på sistnevnte punkt at veldig mange gjør feil, til tross for at det kan virke som den «snille» tingen å gjøre: De som smetter inn ved første mulighet, istedenfor å bruke hele kjørefeltet, slik at kjørefeltet som «forsvinner» blir tomt lenge før innsnevringen faktisk kommer.

Dette er imidlertid feil! Reglene for fletting er nemlig veldig enkle, og det er gjensidig vikeplikt som gjelder.

- Kjør helt fram i begge felt, og flett når du kommer til skiltet. Mange irriterer seg over at andre bilister suser forbi i venstrefeltet, men trafikken flyter faktisk bedre dersom man utnytter begge felt, slår kommunikasjonssjef Camilla Ryste i Norges Automobilforund (NAF) fast.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer