Beste dekkdimensjon for ulike føreforhold

Derfor kan det være smart å velge smalere dekk om vinteren

Bilprodusentene setter i mye større grad bredere og større dekk på bilene - men test avslører at dette kan påvirke kjøreegenskapene betraktelig.

ER DET BEST MED SMALE ELLER BREDE DEKK? Tyske ADAC (tilsvarende som norske NAF) har testet identiske dekk men med ulik bredde, på samme bil - for å finne ut hvilken dekkbredde som er best for ulike forhold. Foto: ADAC
ER DET BEST MED SMALE ELLER BREDE DEKK? Tyske ADAC (tilsvarende som norske NAF) har testet identiske dekk men med ulik bredde, på samme bil - for å finne ut hvilken dekkbredde som er best for ulike forhold. Foto: ADAC Vis mer
Publisert

I fjor høste sammenliknet ADAC hvordan dekkbredden påvirker kjøreegenskapene under like forhold.

ADAC påpekte at bilprodusenter i økende grad utstyrer bilene sine med større og bredere dekk.

- Ved sommerføre vektlegges kjøredynamikken, men hvordan påvirker dekkbredden kjøreegenskapene på vinterføre? spør ADAC innledningsvis.

De satte samme dekk - men med fem ulike bredder - på en VW Golf, for å se hvordan de ulike dekkbreddene påvirker kjøreegenskapene.

Dette er fordelen med smalere dekk

I testen utstyrte de en VW Golf med samme dekk i fem ulike bredder. Dekket som ble benyttet i testen er Dunlop Winter Sport 5, som har kommet godt ut i flere dekktester både for 2018 og tidligere år.

Hovedkonklusjonene er disse:

  • Den smalere dekkdimensjonen har fordeler på vått og vinterføre, og har bedre egenskaper ved kjøring på våt vei, slush- og snødekte overflater. Risikoen for vannplaning er mindre med de smalere dekkene.
  • Den bredere dekkdimensjonen er best på tørr vei.

Men ADAC påpekte likevel at forskjellene mellom de fem dimensjonene samlet sett er mindre, enn forskjellene mellom ulike dekkmodeller.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer