Vil ta mange år i Norge:

Derfor kjører ikke bilen din av seg selv

I januar i fjor fikk Vegvesenet på plass regler for utprøving av disse i Norge. Så langt har interessen vært minimal.

SOM EN BLIND MANN MED STOKK: Ingen av kjøretøyene som er testet i Norge er selvkjørende. Teknologien kan sammenliknes med en "blind mann med stokk", ifølge Statens vegvesen. Her fra en test med en badebuss på Fornebu. Foto: Marianne Røgeberg, Acando
SOM EN BLIND MANN MED STOKK: Ingen av kjøretøyene som er testet i Norge er selvkjørende. Teknologien kan sammenliknes med en "blind mann med stokk", ifølge Statens vegvesen. Her fra en test med en badebuss på Fornebu. Foto: Marianne Røgeberg, Acando Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For fem år siden snakket alle de store bilprodusentene om at de skulle ha selvkjørende biler på veien i 2019 og 2020. Nå er vi der, men konklusjonen er at det fortsatt er mange år til vi får selvkjørende biler som kan ta seg fram på egen hånd, i vanlig trafikk.

Norge blant de beste

Etter at Statens vegvesen fikk på plass regelverket for utprøving av selvkjørende biler i Norge, har de fått inn åtte søknader om slik testing – ingen med kjøretøy der automatikken kan takle normal trafikk.

Det til tross for at konsulentselskapet KPMG, i en stor undersøkelse, har plassert Norge på tredjeplass over land i verden som er best forberedt til å få selvkjørende biler på veien. Vi blir bare slått av Nederland og Singapore.

Av de fem søknadene som ble innvilget i fjor, var fire for selvkjørende minibusser på spesielt tilrettelagte områder og én for lastebil i et skjermet gruveområde.

Ingen som klarer seg selv

– Det er forskjell på å demonstrere en selvkjørende minibuss på et lukket torg og en som skal klare seg selv ute i trafikken, sier Stein-Helge Mundal i Statens vegvesen til Dinside.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer