Derfor sier de ja til rushtidsavgift

Bedre helse av køprising, sier Klima og forurensingsdirektoratet.

KØ: De kan krympe betraktelig dersom vegprising blir innført som rushtidsdempende virkemiddel. Foto: SCANPIX
KØ: De kan krympe betraktelig dersom vegprising blir innført som rushtidsdempende virkemiddel. Foto: SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rushtidsavgift eller køprising på veiene er ikke et nytt tema. I 2007 ble det snakket om folkeavstemning om rushtidsavgift, og i 2008 var køprising et hett tema i Kristiansand.

Avgiftsformen blir jevnlig trukket frem som et effektivt trafikkdempende og forurensingsdempende virkemiddel, og i sommer la Vegdirektoratet frem et høringsnotat omkring innføring av rushtidsavgifter, også kalt køprising eller vegprising.

Slik blir bilavgiftene i 2011 - statsbudsjettet: Alt om bil

- Køprising gir bedre helse

Klima og forurensningsdirektoratet (Klif) fremhever at køprising er å anbefale ut fra helsemessige perspektiver.

– Det er nødvendig å redusere trafikkomfanget og utslippene fra de mest forurensende kjøretøyene slik at befolkningen i norske byer får bedre luftkvalitet. Det er derfor positivt og nødvendig at veimyndighetene foreslår køprising. Dette er et av få virkemidler som kan redusere utslippene av nitrogendioksid og helseproblemer knyttet til dette, sier Ellen Hambro, direktør for Klif i en pressemelding.

Denne effekten av køprising hevdes også fra Transportøkonomisk institutts (TØI) side. I en rapport fra 2009 viser TØI til at erfaringer fra byer som Stockholm, Singapore og London har bekreftet redusert trafikk etter innføring av lignende avgifter. Men rapporten har møtt kritikk fra motstandere av køprising, blant annet med argumenter om at dette ikke er sammenlignbart med norske forhold.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer