Færre tas i fotoboksene

Derfor slapp 60.000 fotoboks-boten

I fjor ble 133.000 bilister knipset i fotoboksene. Dette er færre enn før, men 60.000 av disse slapp boten. En helt naturlig årsak gjør at mange slipper.

MER LOVLYDIGE?: Siden 2017 har antall bilister som fotograferes i fotoboksene gått betydelig ned. Skyldes det at vi er blitt mer lovlydige eller at moderne biler har navigasjonsanlegg som varsler? Foto: Rune Korsvoll
MER LOVLYDIGE?: Siden 2017 har antall bilister som fotograferes i fotoboksene gått betydelig ned. Skyldes det at vi er blitt mer lovlydige eller at moderne biler har navigasjonsanlegg som varsler? Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

- Stadig færre blir fotografert for å kjøre for fort. At flere overholder fartsgrensen på de utsatte stedene der vi har satt opp fotobokser, er en positiv og ønsket utvikling, sier enhetsleder ved politiets politiets ATK-senter, Vivi-Ann Haukås.

Færre fotograferes

I fjor ble 119.690 bilister fotografert for å kjøre for fort i de vanlige fotoboksene. Dette er en nedgang fra rundt 148.000 i 2017.

I tillegg ble 13.940 i fjor fotografert etter å ha kjørt for fort på veier med såkalt streknings-ATK – der gjennomsnittsfarten blir målt over en strekning på noen kilometer. Også dette er en nedgang fra 2018, da rundt 2.500 flere bilister ble fotografert.

Tiden fotoboksene har vært i drift er omtrent lik i de to årene. Det viser kanskje at norske bilister er blitt mer lovlydige. I hvert fall når de passerer fotoboksene.

719 mistet lappen

Fortsatt er det imidlertid mange som slipper unna boten. Totalt ble det skrevet ut forenklet forelegg til 69.263 bilister som passerte fotoboksene i for høy hastighet i fjor. I tillegg ble 3.242 anmeldt for særlig høy overtredelse av fartsgrensen, mens 719 mistet førerkortet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer