Bil-året 2019

Derfor var 2019 så spesielt

Elektrifiseringen blir uimotståelig både i Norge og i bilindustrien. Bilverden blir aldri mer som den var.

EN NY EPOKE: Dette er Norges mest solgte bilmodell i 2019. Med hele 15.473 nye registrerte Tesla Model 3 (per 27. desember 2019), er det bare Volkswagen som har klart et høyere antall tidligere, med Bobla i 1969 (16.706 biler), og Golf i 2015 (16.388). Uansett er dette selvsagt tidenes mest registrerte elbil i løpet av et år og den har bare brukt ett år på å bli den sjette mest vanlige elbilen på norske veier. Foto: Rune M. Nesheim
EN NY EPOKE: Dette er Norges mest solgte bilmodell i 2019. Med hele 15.473 nye registrerte Tesla Model 3 (per 27. desember 2019), er det bare Volkswagen som har klart et høyere antall tidligere, med Bobla i 1969 (16.706 biler), og Golf i 2015 (16.388). Uansett er dette selvsagt tidenes mest registrerte elbil i løpet av et år og den har bare brukt ett år på å bli den sjette mest vanlige elbilen på norske veier. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer
Publisert

For oss som jobber med bilrelatert stoff er det selvsagt nærliggende å oppsummere året som har gått i nettopp et bil-perspektiv for øyet.

I år er det en meget underholdende affære. Det har vært et begivenhetsrikt år med en rekke hendelser som vil sette avgjørende spor i den fremtidige utviklingen av bil og, mer generelt, motorisert mobilitet.

To ganger over 50 prosent elbiler

Som foregangsland for elektrifisering innen bil, gjorde Norge seg bemerket internasjonalt - for så vidt ikke nytt i seg selv, men 2019 var året da elbilene passerte 50 prosent av nybilregistreringene i løpet av en måned. Og ikke bare én, men to ganger! I mars (58,4 prosent) og i september (54,5 prosent) - ifølge tallene fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV).

Det er noe som aldri før i moderne tid har skjedd i noe land i verden.

DESIGN-REVOLUSJON: Dette vil også 2019 bli husket for. Teslas toppsjef Elon Musk overrasket, ikke overraskende, alle ved avdukingen av den kommende elektriske pickup-en Cybertruck. Foto: AFP-NTB/Scanpix
DESIGN-REVOLUSJON: Dette vil også 2019 bli husket for. Teslas toppsjef Elon Musk overrasket, ikke overraskende, alle ved avdukingen av den kommende elektriske pickup-en Cybertruck. Foto: AFP-NTB/Scanpix Vis mer

Norge er unntaket

Men selv om industrien etterhvert har satt kursen mot fremtidig, omfattende elektrifisering, vil det nok likevel ta svært lang tid før resten av verden følger Norges eksempel.

Ifølge den årlige trendstudien til analyseselskapet KPNG, der ledere i bilindustrien blir spurt om deres syn på utviklingen i industrien i årene som kommer, vil ikke de batteridrevne elbilene være ledende på markedet globalt før i 2040 - da de vil ha 30 prosent av markedet. (Elbiler med hydrogendrevne brenselceller: 23 prosent).

Og selv da, mener de at 23 prosent av bilproduksjonen fortsatt vil være ikke-elektrifiserte bensin- og dieselbiler.

Teslas år

Det oppsiktsvekkende resultatet i mars var selvsagt for en stor del resultatet av oppdemmet etterspørsel - endelig kom det svære båtlass med Tesla Model 3 - bilen tusener av nordmenn hadde stått på venteliste for å få.

I mars satte modellen absolutt rekord for én bilmodell på en måned, med over 5300 utleverte biler. I løpet av året ble det solgt 15.473 Tesla Model 3, et tall man må 50 år tilbake for finne maken til. I 1969 var det Bobla som solgte 16.706 eksemplarer.

Og suksessen fortsatte. Lenge så det ut til at Tesla kunne bli det mest solgte bilmerket i landet, men per november hadde Volkswagen såvidt klart å passere den amerikanske elbilprodusenten på registreringsstatistikken.

WLTP treffer for fullt

2019 var året da den gamle europeiske målemetoden for utslipp, NEDC, definitivt ble erstattet av den nye, globale, WLTP-metoden, som - for biler med forbrenningsmotor - gir mer realistiske tall på forbruk og utslipp av både CO2 og lokalt forurensende bestanddeler i avgassene. For elbiler og ladbare hybrider, gir den dessuten en mer realistisk rekkevidde på bare batterikraft.

Samtidig var dette det siste året før nye, og mye strengere, utslippskrav innføres i EU pluss EØS. Dette medførte i løpet av året en kraftig akselerasjon av elektrifiseringen, blant annet med starten på innføringen av ladbare hybrider med betydelig lengre el-rekkevidde enn tidligere. Det blir nemlig viktig for bilprodusentene å redusere betraktelig i gjennomsnittlige utslipp av CO2 på tvers av modellrekkene.

Det er med andre ord ikke tilfeldig at vi i 2019 har sett en flom av elektriske biler og fornyede hybrider komme på markedet eller bli presentert. Eksempler: Nye generasjoner ladbare Mercedes E, C, GLE og GLC og BMW 3,5 og X5, ladbar Audi Q5 i tillegg til elbilene Porsche Taycan og Mercedes EQC. BMW har hatt sin i3 og har dermed kunnet ta seg litt bedre tid - elektriske iX3 kommer først i produksjon i 2020.

NY STRATEGI: I 2019 ble ID. 3, første modell ut på Volkswagens dedikerte elbilplattform, lansert. Det er bare en begynnelse. Foto: Jamieson Pothecary
NY STRATEGI: I 2019 ble ID. 3, første modell ut på Volkswagens dedikerte elbilplattform, lansert. Det er bare en begynnelse. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

Internasjonalt: En ny kurs bekreftes

Den globale erkjennelsen av at fremtiden for bilindustrien er elektrisk, ble tydeligere for mange flere i 2019. Et rekord-antall kommende elektriske biler ble annonsert av de fleste store aktørene og giganten Volkswagen ble i 2019 rigget for en historisk strategisk omlegging. Men det var det også et år for drama av episke proporsjoner og for strategiske endringer på høyeste nivå i andre konsern.

En kjempe faller

2019 markerer eksempelvis den brutale slutten på en av de mest lysende karrierene i bilhistorien.

Carlos Ghosn, toppsjefen i Renault-Nissan-alliansen, var en av de mektigste personene i verdens bilindustri. Visjonær og handlekraftig, hadde han gjort seg bemerket ved å redde den nest største japanske bilprodusenten, Nissan, fra konkurs og deretter gjøre dem profitable. På høyden av sin makt var han toppsjef i både Nissan og Renault, hadde inngått et omfattende industrielt samarbeid med Daimler-konsernet (Mercedes), og innlemmet Mitsubishi i alliansen.

BETINGET FRI: Her ledes Carlos Ghosn ut fra fengselet i Tokyo 25. april 2019, etter å ha sittet inne i 108 dager siktet for misbruk av midler som tilhørte Nissan, som han var toppsjef for. Foto: REUTERS/Issei Kato/File Photo
BETINGET FRI: Her ledes Carlos Ghosn ut fra fengselet i Tokyo 25. april 2019, etter å ha sittet inne i 108 dager siktet for misbruk av midler som tilhørte Nissan, som han var toppsjef for. Foto: REUTERS/Issei Kato/File Photo Vis mer

Allerede da vi i Dinside snakket med ham i mai 2008, uttalte han at han var overbevist om at fremtiden for bilindustrien var elektrisk og Renault og Nissan ble de første store bilprodusentene som startet serieproduksjon av elbiler på dedikert plattform. I 2010 kunne vi teste Nissan Leaf for første gang ...

Men han ble arrestert av japansk politi i november 2018, mistenkt for å ha misbrukt sine stillinger til egen og sin families vinning. I løpet av 2019 mistet han alle sine viktige posisjoner i alliansen han hadde bygget opp. En æra var over.

En kjempe blir født

En annen Carlos, med etternavnet Tavares, også han sjef for et fransk bilkonsern, rykket opp fra å være sjef for en bilprodusent av relativt beskjeden størrelse internasjonalt (PSA Peugeot Citroën), da han startet, til å styre verdens fjerde største bilkonsern.

Første etappe hadde vært overtakelsen, i 2017, av Opel og Vauxhall fra amerikanske General Motors og i løpet av høsten 2019 ble det klart at det gikk mot fusjon med et annet stort konsern: FCA Fiat-Chrysler.

Dermed vil den konsoliderte topp 5-listen over verdens bil-konsern se slik ut: 1)Volkswagen; 2)Toyota; 3)Renault/Nissan/Mitsubishi; 4)PSA-FCA; 5)General Motors.

Vi står definitivt foran et nytt og kanskje enda mer spennende bil-år 2020!

ALLE MED SUV: Dette skjedde også i 2019. Da falt nemlig en av de siste bastioner: Også Aston Martin kastet seg på SUV-trenden med sin modell DBX. Sin tradisjon tro har de klart det mesterstykket å få den høyreiste bilen riktig så linjelekker - synes vi. Med denne på markedet, gjenstår bare Ferrari og en håndfull nisjeprodusenter som ikke tilbyr noen SUV. Foto: Aston Martin
ALLE MED SUV: Dette skjedde også i 2019. Da falt nemlig en av de siste bastioner: Også Aston Martin kastet seg på SUV-trenden med sin modell DBX. Sin tradisjon tro har de klart det mesterstykket å få den høyreiste bilen riktig så linjelekker - synes vi. Med denne på markedet, gjenstår bare Ferrari og en håndfull nisjeprodusenter som ikke tilbyr noen SUV. Foto: Aston Martin Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer