For oss som jobber med bilrelatert stoff er det selvsagt nærliggende å oppsummere året som har gått i nettopp et bil-perspektiv for øyet.
I år er det en meget underholdende affære. Det har vært et begivenhetsrikt år med en rekke hendelser som vil sette avgjørende spor i den fremtidige utviklingen av bil og, mer generelt, motorisert mobilitet.
To ganger over 50 prosent elbiler
Som foregangsland for elektrifisering innen bil, gjorde Norge seg bemerket internasjonalt - for så vidt ikke nytt i seg selv, men 2019 var året da elbilene passerte 50 prosent av nybilregistreringene i løpet av en måned. Og ikke bare én, men to ganger! I mars (58,4 prosent) og i september (54,5 prosent) - ifølge tallene fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV).
Det er noe som aldri før i moderne tid har skjedd i noe land i verden.

Norge er unntaket
Men selv om industrien etterhvert har satt kursen mot fremtidig, omfattende elektrifisering, vil det nok likevel ta svært lang tid før resten av verden følger Norges eksempel.
Ifølge den årlige trendstudien til analyseselskapet KPNG, der ledere i bilindustrien blir spurt om deres syn på utviklingen i industrien i årene som kommer, vil ikke de batteridrevne elbilene være ledende på markedet globalt før i 2040 - da de vil ha 30 prosent av markedet. (Elbiler med hydrogendrevne brenselceller: 23 prosent).
Og selv da, mener de at 23 prosent av bilproduksjonen fortsatt vil være ikke-elektrifiserte bensin- og dieselbiler.

Disse bilene blir mye billigere
Teslas år
Det oppsiktsvekkende resultatet i mars var selvsagt for en stor del resultatet av oppdemmet etterspørsel - endelig kom det svære båtlass med Tesla Model 3 - bilen tusener av nordmenn hadde stått på venteliste for å få.
I mars satte modellen absolutt rekord for én bilmodell på en måned, med over 5300 utleverte biler. I løpet av året ble det solgt 15.473 Tesla Model 3, et tall man må 50 år tilbake for finne maken til. I 1969 var det Bobla som solgte 16.706 eksemplarer.
Og suksessen fortsatte. Lenge så det ut til at Tesla kunne bli det mest solgte bilmerket i landet, men per november hadde Volkswagen såvidt klart å passere den amerikanske elbilprodusenten på registreringsstatistikken.

Mercedes-suksessen er tilbake
WLTP treffer for fullt
2019 var året da den gamle europeiske målemetoden for utslipp, NEDC, definitivt ble erstattet av den nye, globale, WLTP-metoden, som - for biler med forbrenningsmotor - gir mer realistiske tall på forbruk og utslipp av både CO2 og lokalt forurensende bestanddeler i avgassene. For elbiler og ladbare hybrider, gir den dessuten en mer realistisk rekkevidde på bare batterikraft.

Test: Glimrende, ladbar Audi-SUV
Samtidig var dette det siste året før nye, og mye strengere, utslippskrav innføres i EU pluss EØS. Dette medførte i løpet av året en kraftig akselerasjon av elektrifiseringen, blant annet med starten på innføringen av ladbare hybrider med betydelig lengre el-rekkevidde enn tidligere. Det blir nemlig viktig for bilprodusentene å redusere betraktelig i gjennomsnittlige utslipp av CO2 på tvers av modellrekkene.
Det er med andre ord ikke tilfeldig at vi i 2019 har sett en flom av elektriske biler og fornyede hybrider komme på markedet eller bli presentert. Eksempler: Nye generasjoner ladbare Mercedes E, C, GLE og GLC og BMW 3,5 og X5, ladbar Audi Q5 i tillegg til elbilene Porsche Taycan og Mercedes EQC. BMW har hatt sin i3 og har dermed kunnet ta seg litt bedre tid - elektriske iX3 kommer først i produksjon i 2020.

Internasjonalt: En ny kurs bekreftes
Den globale erkjennelsen av at fremtiden for bilindustrien er elektrisk, ble tydeligere for mange flere i 2019. Et rekord-antall kommende elektriske biler ble annonsert av de fleste store aktørene og giganten Volkswagen ble i 2019 rigget for en historisk strategisk omlegging. Men det var det også et år for drama av episke proporsjoner og for strategiske endringer på høyeste nivå i andre konsern.
En kjempe faller
2019 markerer eksempelvis den brutale slutten på en av de mest lysende karrierene i bilhistorien.
Carlos Ghosn, toppsjefen i Renault-Nissan-alliansen, var en av de mektigste personene i verdens bilindustri. Visjonær og handlekraftig, hadde han gjort seg bemerket ved å redde den nest største japanske bilprodusenten, Nissan, fra konkurs og deretter gjøre dem profitable. På høyden av sin makt var han toppsjef i både Nissan og Renault, hadde inngått et omfattende industrielt samarbeid med Daimler-konsernet (Mercedes), og innlemmet Mitsubishi i alliansen.

Allerede da vi i Dinside snakket med ham i mai 2008, uttalte han at han var overbevist om at fremtiden for bilindustrien var elektrisk og Renault og Nissan ble de første store bilprodusentene som startet serieproduksjon av elbiler på dedikert plattform. I 2010 kunne vi teste Nissan Leaf for første gang ...
Men han ble arrestert av japansk politi i november 2018, mistenkt for å ha misbrukt sine stillinger til egen og sin families vinning. I løpet av 2019 mistet han alle sine viktige posisjoner i alliansen han hadde bygget opp. En æra var over.

Verdens mest solgte bilmerker
En kjempe blir født
En annen Carlos, med etternavnet Tavares, også han sjef for et fransk bilkonsern, rykket opp fra å være sjef for en bilprodusent av relativt beskjeden størrelse internasjonalt (PSA Peugeot Citroën), da han startet, til å styre verdens fjerde største bilkonsern.
Første etappe hadde vært overtakelsen, i 2017, av Opel og Vauxhall fra amerikanske General Motors og i løpet av høsten 2019 ble det klart at det gikk mot fusjon med et annet stort konsern: FCA Fiat-Chrysler.
Dermed vil den konsoliderte topp 5-listen over verdens bil-konsern se slik ut: 1)Volkswagen; 2)Toyota; 3)Renault/Nissan/Mitsubishi; 4)PSA-FCA; 5)General Motors.
Vi står definitivt foran et nytt og kanskje enda mer spennende bil-år 2020!

