Slik unngår du steinsprut

Det beste trikset mot steinsprut

En ny test viser at det er en forbløffende enkel måte å redusere sjansen for irriterende steinsprut i frontruta på.

BESTE TRIKSET MOT STEINSPRUT: Det enkleste tipset for å unngå slike skader i frontruta eller i lakken, er å holde god avstand til bilen foran, viser nye tester. Foto: Rune Korsvoll
BESTE TRIKSET MOT STEINSPRUT: Det enkleste tipset for å unngå slike skader i frontruta eller i lakken, er å holde god avstand til bilen foran, viser nye tester. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av året må 250 000 norske bileiere på verksted for å reparere eller skifte frontruta på grunn av steinsprut. Det er ikke bare irriterende, men også dyrt.

Det koster forsikringsselskapene – og alle oss som betaler bilforsikring – rundt 1,6 milliarder kroner. Har du bare ansvarsforsikring på bilen må du betale skaden selv. Og ei ny rute frontrute kan koste alt fra 10 til 30 000 kroner å skifte.

Når snøen og isen nå smelter, starter steinsprut-sesongen for fullt. Strøgrus fra vinteren ligger fortsatt på veiene. Disse små og skarpe steinene setter seg spesielt i mønsteret til de piggfrie vinterdekkene og slynges ut når hastigheten øker.

Umoderne skvettlapper

Nå har imidlertid det svenske forskningsinstituttet Rise, på oppdrag fra organisasjonen Villaägarna, gjort tester for å avsløre om det finnes måter å unngå steinsprut på.

Svarene var ganske tydelige:

Dersom alle biler hadde skvettlapper bak, slik som i gamle dager, ville risikoen for steinsprut bli redusert med 45 prosent. Det er ingen moderne biler som kommer med skvettlapper som standard, men det er mulig å kjøpe for ettermontering på en del biler.

DYRE SKADER: Steinsprut ødelegger rundt 250 000 frontruter i året. Er resultatet bare en lite stjerne i frontruten, kan den som regel repareres. Det er gratis. Er skaden mer alvorlig må ruten skiftes. Det koster deg en egenandel eller mellom 10 000 og 30 000 kroner dersom du har en dårlig forsikring. Foto: Hurtigruta.
DYRE SKADER: Steinsprut ødelegger rundt 250 000 frontruter i året. Er resultatet bare en lite stjerne i frontruten, kan den som regel repareres. Det er gratis. Er skaden mer alvorlig må ruten skiftes. Det koster deg en egenandel eller mellom 10 000 og 30 000 kroner dersom du har en dårlig forsikring. Foto: Hurtigruta. Vis mer

Problemet er bare at det ikke hjelper deg noen ting å monterer skvettlapper på din bil. Det forhindrer bare at du spruter stein på bilene rundt deg. Imidlertid bør alle biler ha dette for å få den reduksjonen forskerne har beregnet.

God avstand hjelper

Derfor er kanskje det andre trikset som forskerne i Rise kom fram til enklere å bruke:

Hold avstand.

Bare to prosent av grusen som forskerne brukte i testen, ble kastet lenger enn 20 meter gjennom luften. Med en avstand til bilen foran på mellom fem og ti meter, treffes bilen din av 64 prosent av steinene som slynges ut. Med en avstand på 20 til 25 meter, er det bare 1,7 prosent av all småstein som treffer bilen din, ifølge Rise.

- Risikoen for å bli truffet av steinsprut reduseres kraftig dersom du holder lengre avstand til bilen foran, forklarer Ulf Stenberg i Villaägarna til Vi Bilägare.

DETTE HJELPER: Skvettlapper er ikke moderne lenger. Dersom alle biler hadde hatt det, ville antall steinsprutskader kunne blitt redusert med 43 prosent, ifølge svenske forskere. Foto: Suzuki
DETTE HJELPER: Skvettlapper er ikke moderne lenger. Dersom alle biler hadde hatt det, ville antall steinsprutskader kunne blitt redusert med 43 prosent, ifølge svenske forskere. Foto: Suzuki Vis mer

Stein «skytes» ut

For å komme fram til disse resultatene, satte forskerne opp en testrigg, der hjul og hjulhus skulle etterligne en Volvo XC60 (mellomstor SUV). I 100 km/t kastet hjulet ut småstein mot et stativ dekket av papir.

Stativet ble så flyttet til forskjellige avstander. Før bilen fikk skvettlapper, ble «bilen» bak truffet av 53 steiner. Med skvettlapper sank dette til 29.

Å holde avstand fungere bra på tofelts veier. Noe av problemet er at steinsprut også kan komme fra møtende biler. På motorveier kan det også komme fra biler som kjører forbi deg i venstre felt.

Uansett er den svenske testen den første som viser i praksis hva som kan hjelpe for å redusere sjansen for steinsprut.

SLIK HJELPER AVSTAND

Avstand Andel treff
20–25 m1,7 %
15–20 m12,8 %
10–15 m21,5 %
5–10 m64 %
Totalt100 %

Kilde: Villaägarna/Rise

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer