Slik unngår du steinsprut

Det beste trikset mot steinsprut

En ny test viser at det er en forbløffende enkel måte å redusere sjansen for irriterende steinsprut i frontruta på.

BESTE TRIKSET MOT STEINSPRUT: Det enkleste tipset for å unngå slike skader i frontruta eller i lakken, er å holde god avstand til bilen foran, viser nye tester. Foto: Rune Korsvoll
BESTE TRIKSET MOT STEINSPRUT: Det enkleste tipset for å unngå slike skader i frontruta eller i lakken, er å holde god avstand til bilen foran, viser nye tester. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av året må 250 000 norske bileiere på verksted for å reparere eller skifte frontruta på grunn av steinsprut. Det er ikke bare irriterende, men også dyrt.

Det koster forsikringsselskapene – og alle oss som betaler bilforsikring – rundt 1,6 milliarder kroner. Har du bare ansvarsforsikring på bilen må du betale skaden selv. Og ei ny rute frontrute kan koste alt fra 10 til 30 000 kroner å skifte.

Når snøen og isen nå smelter, starter steinsprut-sesongen for fullt. Strøgrus fra vinteren ligger fortsatt på veiene. Disse små og skarpe steinene setter seg spesielt i mønsteret til de piggfrie vinterdekkene og slynges ut når hastigheten øker.

Umoderne skvettlapper

Nå har imidlertid det svenske forskningsinstituttet Rise, på oppdrag fra organisasjonen Villaägarna, gjort tester for å avsløre om det finnes måter å unngå steinsprut på.

Svarene var ganske tydelige:

Dersom alle biler hadde skvettlapper bak, slik som i gamle dager, ville risikoen for steinsprut bli redusert med 45 prosent. Det er ingen moderne biler som kommer med skvettlapper som standard, men det er mulig å kjøpe for ettermontering på en del biler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer