I fjor var høy fart etter forholdene, eller fart over fartsgrensen, en medvirkende faktor i 40 prosent av dødsulykkene på norske veier. Det viser analyser som Statens vegvesen har gjort av de alvorlige trafikkulykkene i 2019.
Det betyr at 43 av de 108 omkomne på veiene våre ble drept i ulykker der høy fart var én av årsakene. Slik er det også i andre europeiske land. Rundt en tredel av alle dødsfall på veien skyldes kjøring med for høy hastighet.

Dette koster deg 8.500 kroner
EU-vedtak
Dette er bakgrunnen for at EUs trafikksikkhetsorgan, European Traffic Safety Counsil (ETSC), for flere år siden fremmet forslaget om fartssperre i alle nye biler. Nå er dette vedtatt av EU.
Det betyr at alle nye biler må ha slikt utstyr montert fra 1. januar 2022. Utover høsten neste år vil de fleste bilene som kommer i butikkene ha dette på plass.
Kravet gjelder ikke bare personbiler, men også varebiler, busser og lastebiler.
«Fartssperre» eller intelligent fartsholder (Intelligent Speed Assistance, ISA, som er det egentlige navnet), skal hjelpe bilistene å holde fartsgrensen som gjelder på den aktuelle veistrekningen.


Slik slapp 70 000 bilister unna bot etter å ha kjørt for fort
Finnes allerede
Det fungerer slik at et kamera i bilen leser skiltene og sender signal til fartsholderen, om å tilpasse bilens fart etter dette. ISA-systemet kan imidlertid overstyres av sjåføren dersom han ønsker det.
Noen bilprodusenter, som Ford, Volvo, Honda, Mercedes, Renault og Peugeot/Citroën, tilbyr allerede dette i noen biler.
– Intelligent fartsholder vil være et gjennombrudd og vil gjøre at EU er helt i front når det gjelder sikkerhet på veiene, sa EUs transportminister Violeta Bulc da hun presenterte de nye trafikksikkerhets-tiltakene i Strassburg i fjor.
Beregninger viser at dette kan forhindre 20 prosent av de rundt 25.000 dødsfallene som skjer i trafikken i Europa hvert år. Det vil si at om lag 5000 liv kan bli spart.
I tillegg til fartssperre vil alle nye biler også få automatisk brems for myke trafikanter og beltevarsler for alle seter, som standard. Dette utstyret mener EU kan bli like viktig som sikkerhetsbelte når det gjelder å få ned antall drepte i trafikken.

Forskjellige løsninger
Den intelligente fartsholderen kan virke på flere måter. Biler som Ford Galaxy og Ford S-Max har allerede dette utstyret. Her kutter bilen automatisk motoreffekten med en gang den når riktig hastighet. For å overstyre systemet, må føreren tråkke ekstra hardt på gasspedalen.
Andre muligheter er å gjøre gasspedalen på bilen ekstra hard å trykke ned når bilen når fartsgrensen. Siste muligheten er at gasspedalen kan begynne å vibrere hvis du forsøker å kjøre fortere enn den tillatte hastigheten.

EU vil ha grense på null
Også for norske biler
Foreløpig er ikke det tekniske regelverket på plass, og ETSC-sjef Antonio Avenoso er redd at det skal bli for enkelt for bilførerne å overstyre systemet.
– Dette nye regelverket for sikkerhet er EUs beste håp for å restarte den positive utviklingen i antall drepte i trafikken. Likevel vil det ta flere år før majoriteten av bilistene kjører en bil med dette utstyret. sier Antonio Avenoso, som er sjef for ESC.
Han ber nå medlemslandene i EU om å presse på EU-kommisjonen slik at systemet vil fungere mer som en fartssperre enn som bare et varsel til føreren, når fartsgrensen overskrides. Han ønsker et system som det Ford har.

Redder liv i Norge
I Norge har Vegdirektoratet gjort en faglig vurdering av blant annet fartssperre i bilene og de andre tiltakene som EU har vedtatt. Espen Andersson er avdelingsdirektør i kjøretøyseksjonen i Vegdirektoratet:
– En intelligent fartsholder, som leser fartsskiltene og tilpasser bilene hastighet etter dette, vil være et viktig verktøy for å få ned ulykkene som skyldes høy fart - selv om føreren har mulighet til å slå av eller overstyre systemet, sier Andersson.
Han bekrefter at vedtaket i EU også blir implementert på nye biler som kommer til Norge fra 2022.