Skal gi færre trafikkdrepte

Det blir farts­sperre i alle biler

I løpet av neste år vil alle nye biler få en fartssperre som skal hindre deg i å kjøre fortere enn det fartsgrensen tillater.

FÆRRE TRAFIKKDREPTE: Et kamera i bilen leser skiltene og fartsholderen sørger for at bilen automatisk tilpasser seg riktig hastighet. Systemet, som alle nye biler nå får, kan spare mange av de over 100 livene som går tapt på norske veier hvert år. Foto: Ford
FÆRRE TRAFIKKDREPTE: Et kamera i bilen leser skiltene og fartsholderen sørger for at bilen automatisk tilpasser seg riktig hastighet. Systemet, som alle nye biler nå får, kan spare mange av de over 100 livene som går tapt på norske veier hvert år. Foto: Ford Vis mer
Publisert

I fjor var høy fart etter forholdene, eller fart over fartsgrensen, en medvirkende faktor i 40 prosent av dødsulykkene på norske veier. Det viser analyser som Statens vegvesen har gjort av de alvorlige trafikkulykkene i 2019.

Det betyr at 43 av de 108 omkomne på veiene våre ble drept i ulykker der høy fart var én av årsakene. Slik er det også i andre europeiske land. Rundt en tredel av alle dødsfall på veien skyldes kjøring med for høy hastighet.

EU-vedtak

Dette er bakgrunnen for at EUs trafikksikkhetsorgan, European Traffic Safety Counsil (ETSC), for flere år siden fremmet forslaget om fartssperre i alle nye biler. Nå er dette vedtatt av EU.

Det betyr at alle nye biler må ha slikt utstyr montert fra 1. januar 2022. Utover høsten neste år vil de fleste bilene som kommer i butikkene ha dette på plass.

Kravet gjelder ikke bare personbiler, men også varebiler, busser og lastebiler.

«Fartssperre» eller intelligent fartsholder (Intelligent Speed Assistance, ISA, som er det egentlige navnet), skal hjelpe bilistene å holde fartsgrensen som gjelder på den aktuelle veistrekningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.