I fjor var høy fart etter forholdene, eller fart over fartsgrensen, en medvirkende faktor i 40 prosent av dødsulykkene på norske veier. Det viser analyser som Statens vegvesen har gjort av de alvorlige trafikkulykkene i 2019.
Det betyr at 43 av de 108 omkomne på veiene våre ble drept i ulykker der høy fart var én av årsakene. Slik er det også i andre europeiske land. Rundt en tredel av alle dødsfall på veien skyldes kjøring med for høy hastighet.
EU-vedtak
Dette er bakgrunnen for at EUs trafikksikkhetsorgan, European Traffic Safety Counsil (ETSC), for flere år siden fremmet forslaget om fartssperre i alle nye biler. Nå er dette vedtatt av EU.
Det betyr at alle nye biler må ha slikt utstyr montert fra 1. januar 2022. Utover høsten neste år vil de fleste bilene som kommer i butikkene ha dette på plass.
Kravet gjelder ikke bare personbiler, men også varebiler, busser og lastebiler.
«Fartssperre» eller intelligent fartsholder (Intelligent Speed Assistance, ISA, som er det egentlige navnet), skal hjelpe bilistene å holde fartsgrensen som gjelder på den aktuelle veistrekningen.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger