Det elektroniske vitnet i din bil

Etter en flyulykke er det viktig å finne den “sorte boksen”, for her har ofte hemmeligheten til ulykken ligget lagret. Mange har drømt og ønsket at personbiler også skulle være utstyrt med en slik boks. Det er de allerede...

Publisert

Sorte streker på asfalten, forvridd metall og knust glass. Hva skjedde i sekundene før det smalt, hvilken hastighet hadde bilen og brukte sjåføren bilbelte? Spørsmålene etter en trafikkulykke er mange, og det er ikke alltid like lett å fastslå hva som egentlig var årsaken til ulykken.

Derfor har debatten rast om man, på samme måte som i fly, skulle utstyre biler med sorte bokser - og i enkelte biler ligger det i dag nok informasjon til at man kan gjenskape hva som skjedde i sekundene før det smalt.

Hva skjedde?

For rundt omkring i dagens stadig mer avanserte biler gjemmer det seg bokser med avansert elektronikk og datamaskiner, og spesielt to bokser er av vital interesse dersom man skal finne ut av hva som egentlig hendte i sekundene før den blankpolerte bilen ble forvandlet til forvridde metallrester.

I styreenheten for kollisjonsputene lagres det nemlig såkalte "Crash-data", informasjon om retardasjon og hastighet. Ved å analysere kurvene kan man finne ut av hvilken hastighet bilen hadde i kollisjonsøyeblikket og med hvilken kraft ulykken skjedde. Dermed kan man også regne seg frem til hvilken hastighet bilen hadde rett før ulykken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.