Sjokktall:

Det er de rikeste som kjører elbil

15 ganger flere elbiler per voksen i de rikeste husholdningene enn i husholdninger med lav inntekt. Og de fleste av dem eier også en fossilbil - i tillegg.

DE SOM TJENER BEST EIER FLEST: Det er 15 ganger flere elbiler per voksen i de rikeste husholdningene enn i husholdninger med lav inntekt, ifølge en fersk analyse fra SSB. Foto: NTB scanpix
DE SOM TJENER BEST EIER FLEST: Det er 15 ganger flere elbiler per voksen i de rikeste husholdningene enn i husholdninger med lav inntekt, ifølge en fersk analyse fra SSB. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

En fersk statistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB) avslører at det er de husholdningene som tjener best, som tjener mest på elbilfordelene.

«Elbilpolitikken stimulerer både kjøp og bruk av elbil. Det er den fjerdedelen i befolkninga som tjener best, som får mest økonomisk glede av disse fordelene. Det er 15 ganger flere elbiler per voksen i de rikeste husholdningene enn i husholdninger med lav inntekt,» skriver SSB i sin analyse av elbileiernes sosiale profil.

De har sett på ulike aspekter av hvem det er som kjøper elbiler og hvordan de blir brukt, blant annet hvilken type familier og husholdninger det er som eier elbiler; hvor mange som eier bare elbiler, og hvor mange som har fossilbiler i tillegg; hvordan inntekt spiller inn på bruktbilkjøp og hvor mange elektriske og fossile kilometer husholdningene kjører.

Eier fossilbil i tillegg

I 2018 var 195.000 personbiler i Norge elbiler, hvorav 166.000 var eid av privatpersoner. Men ifølge analysene fra SSB, eier så mange som to av tre en fossilbil i tillegg.

Men her avslører analysen også store forskjeller hva gjelder inntektsnivået på familiene som eier fossilbil i tillegg til elbil:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer