Det er DU som er syndebukken

Manglende førerdyktighet og for høy fart er hovedårsakene til at folk dør i trafikken, ifølge Statens Vegvesen.

DØDSULUYKKER I TRAFIKKEN: Møteulykker og utforkjøringsulykker er de ulykkestypene som tar flest menneskeliv i trafikken, ifølge en ulykkesrapport fra Vegdirektoratet. Foto: colourbox.com
DØDSULUYKKER I TRAFIKKEN: Møteulykker og utforkjøringsulykker er de ulykkestypene som tar flest menneskeliv i trafikken, ifølge en ulykkesrapport fra Vegdirektoratet. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statens vegvesen har i seks år gransket dødsulykker i veitrafikken for å få bedre kunnskap om hvilke forhold som ligger bak dødsulykkene i trafikken.

Ifølge rapporten er manglende førerdyktighet medvirkende faktor til 58 prosent av dødsulykkene. Høy fart beskrives som medvirkende faktor i 41 prosent av dødsulykkene, mens vei og veimiljø ifølge rapporten er medvirkende faktor i 28 prosent av ulykkene.

- Man må spørre om førerfeilene som ble begått er ekstrematferd eller om det er vanlige, menneskelige feil, sier Virild Femoen, leder for politikk og strategi i Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) til DinSide.

- Vegen og vegmiljøet er svært sjelden den direkte ulykkesårsaken, men vegrelaterte forhold har vært en medvirkende faktor i 28 prosent av ulykkene, skriver Statens vegvesen i en pressemelding. Dette gjelder vegens linjeføring, sikthindringer, mangelfull skilting og oppmerking, samt uryddig vegmiljø. Vegmiljøet har i de fleste tilfeller medvirket til at en farlig hendelse har kunnet utvikle seg til en dødsulykke, for eksempel ved en utforkjøring.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer