Sjekk oljen før ferien

Det er krise når denne lampa lyser

Når denne røde lampa lyser, er ferieturen plutselig blitt et mareritt.

RØD FARE: Når denne lampen lyser er det bare en ting å gjøre: Stopp umiddelbart, sjekk oljen. Med for lite olje kan motoren gå i stykker. Foto: Rune Korsvoll
RØD FARE: Når denne lampen lyser er det bare en ting å gjøre: Stopp umiddelbart, sjekk oljen. Med for lite olje kan motoren gå i stykker. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Instrumentpanelet på en moderne bil kan ha opptil 30-40 varsellamper. De røde er de viktigste, og akkurat denne med ei oljekanne på viktigst av alle. Det betyr rett og slett at motoren er i ferd med å gå tom for olje eller at oljetrykket i motoren er borte. Eller begge deler. Begge deler kan før til store motorskader eller totalt havari. Når denne lampa lyser er de bare en ting å gjøre: Stopp umiddelbart.

Stopp med en gang

Fortsetter du å kjøre etter at den har begynt å lyse, kan det gå riktig galt med motoren. Det er ikke en gang snakk om å kjøre videre til nærmeste bensinstasjon.

Etter at du har stoppet, venter du noen minutter og sjekker oljenivået Er oljen på minimum eller lavere; etterfyll og start motoren igjen. Dersom den røde lampen slukker kan du kjøre videre. Er det nok olje på motoren er det en feil du ikke kan fikse selv. Ring etter bilberger.

Motoren går i stykker

Hva skjer dersom du fortsetter å kjøre etter at oljelampen har begynt å lyse? De bevegelige delene i motoren får for lite eller ingen smøring. I verste fall kan motoren skjære seg og bli helt ødelagt. Det som er helt sikkert er at slitasjen på motoren øker. I tillegg til å smøre alle de bevegelige delene, er nemlig motoroljen også med på å kjøle motoren. En varm sommerdag med tungt lastet bil er dette helt nødvendig. Belastningen på motoren er større enn under den daglige kjøringen og det kan betyr høyere oljeforbruk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer