Bilferie

- Det er smart

Dette bør du alltid gjøre når bilturen starter.

SMART: Du får raskt en kaldere luft i bilen hvis du trykker på denne knappen som resirkulerer lufta. Foto: Odd Roar Lange
SMART: Du får raskt en kaldere luft i bilen hvis du trykker på denne knappen som resirkulerer lufta. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Sommervarme biler kan være litt av en prøvelse alle og enhver. Spesielt ved starten av en biltur.

Det er brennhet ute og enda varmere i bilen. Og man kan ikke raskt nok få nedkjøling av både sjåfør og passasjerer.

Bård Morten Johansen viser hvordan man skal pakke bilen trygt for sommeren. Her bør du ikke legge den tyngste bagasjen. Video: Anabelle Bruuun / Dagbladet. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer

Fristelsen

Da er det fristende å åpne vinduene helt, og satse på litt sommerbris inn i bilen. Samtidig starter man airconditionanlegget og setter vifta på fullt.

Men her er en tips som er enda smartere.

Dette skal du gjøre

Holde vinduene lukket. Og trykk på knappen som resirkulerer lufta inne i bilen. Sett deretter bilens aircondition på fullt.

Nå trenger nemlig bilens aircondition bare å kjøle ned en begrenset mengde luft, i motsetning til når friskluftanlegget henter inn varm luft utenfra. Og lufta inne i bilen blir raskt kjøligere.

Etter et par minutter skrur du av resirkulasjonen igjen – og kan fortsette på det som skal bli en riktig fin tur i ferien.

- Det er smart å starte turen på denne måten. Nå trenger kjøleanlegget å kjøle ned lufta bare én gang. Og det er bare en liten mengde luft, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF til DinSide.

Og selv om det forhåpentligvis er en god stund til, så kan du bruke det samme tipset til vinteren.

- Men da med motsatt fortegn. Da er det varmeapparatet som skal på, i kombinasjon med resirkuleringsknappen innkoblet, sier Nils Sødal.

Husk service

Opplever du problemer med aircondition i bilen?

Da kan årsaken være at det kan være for lite kjølemiddel i anlegget ditt. Jo eldre bil du har, jo mer kjølemiddel vil automatisk sive ut. Inntil 10 prosent av kjølemiddelmengden kan sive ut per år gjennom lekkasje, forteller NAF, som anbefaler å ta en service før sommerbilturen starter.

Har du et smart tips til bilferien til meg?

Har du et smart tips til bilferien til meg?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om bil og bilferie? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer