Det er trolig ingen feil

Denne lampen er snart et like sikkert vårtegn som hestehoven. Heldigvis kan du fjerne den.

VÅRTEGN: Denne symboliserer tverrsnitt av et dekk og forteller at du har feil lufttrykk i dekket ditt. Men det er slett ikke sikkert at noe er galt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
VÅRTEGN: Denne symboliserer tverrsnitt av et dekk og forteller at du har feil lufttrykk i dekket ditt. Men det er slett ikke sikkert at noe er galt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere opplever at varsellampen for feil dekktrykk lyser etter at de har skiftet om til sommer eller vinterhjul. Grunnen er at bilen ikke skjønner at du har byttet hjul.

Påbudt på nye biler

Det ble innført et nytt regelverk 1. november 2014 som sier at alle nye biler skal være utstyrt med overvåkingssystemet Tyre Pressure Monitoring System (TPMS). TPMS er sensorer som måler lufttrykket i dekkene elektronisk.

Hvis noe er galt, får altså føreren beskjed via kontrollpanelet på dashbordet.

Det finnes overvåkningssystemer på flere eldre biler også. Da overvåkes rullediameteren av ABS-sensorene. Dersom det ene hjulet har mindre luft enn det andre, og dermed får annen rullediameter enn det som er programmert, så varsler den.

Dekktrykksmålerne er påbudt på grunn av sikkerhet og miljø. Feil lufttrykk, både for mye og for lite, gir mindre grep mot veibanen og gjør bilen vanskeligere å kontrollere under krisesituasjoner. For lavt lufttrykk gir også høyt drivstofforbruk. At det kan senke forbruket å kjøre med riktig lufttrykk er også med på å gjøre kjøreturen mer økonomisk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer