Det går litt rundt for oss

Kjempehjul med utrolige egenskaper.

Det går litt rundt for oss
Publisert
Sist oppdatert

Nei, du går ikke i krigen med bilen din selv om du tilfeldigvis raser over en grusvei mens søla spruter. Du går i krigen hvis du kjører en Humvee over et potensielt minefelt i Irak.

Det gjør amerikanske styrker stadig vekk i landet som George W. Bush sendte dem til, og da trenger de blant annet hjul som duger litt mer enn billigdekkene du kjøpte ved svenskegrensa i fjor.

Glade hjul.

Sammen med Universitetet i Wisconsin-Madison har firmaet Resilient Technologies ("robust teknologi") utviklet noe som ser ut som en Photoshop-jobb gjort i bakrus, men som egentlig er et 37 tommer stort hjul som både er bombe- og kulesikkert.

Den unike blandingen av polymer og et design som etteraper se seks-kanta mønstrene du finner i bikuber gjør for det første at hjulet overhodet ikke benytter seg av luft, og for det andre at kjøreegenskapene blir gode nok til at det er mulig å kjøre for livet i rundt 80 kilometer i timen uten å miste livet (eller tennene) underveis.

Ikke helt på felgen.

Det går litt rundt for oss

Det amerikanske angrepet forsvaret har lenge ønsket seg et alternativ til dagens "kjøre på felgen"-dekk, som fortsatt trenger ørlite luft for å gå rundt. Har man ikke luft, blir soldatene stående igjen etter at dekkene er skutt eller bombet i stykker, og da er det ikke vanskelig å tenke seg hva som kan skje.


Dette nye, luftløse dekket har i tillegg til usedvanlig gode kjøreegenskaper, sammensetningen tatt i betraktning, ekstremt god belastningsevne. Den tåler vekten av tunge våpen montert på toppen av kjøretøyet, samtidig som de kan utsettes for såkalte IED-angrep uten at kjøretøyet blir ubevegelig.

Helt naturlig.

Bikubemønsteret er ifølge professor Tim Osswald et av de "beste designene gitt oss av naturen", og det som best bidrar til at det bikubehjulet klarer opprettholde stivheten forbundet med tradisjonelle bilhjul, og at det er i stand til å distribuere vekta av bilen og lasten jevnt. Også støynivået og varmen som genereres av hjulet skal være holdt til et minimum.

Hjulet er foreløpig på utviklingsstadiet, og forventes levert til det amerikanske forsvaret i 2011.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer