Det går litt rundt for oss

Kjempehjul med utrolige egenskaper.

Det går litt rundt for oss
Publisert
Sist oppdatert

Nei, du går ikke i krigen med bilen din selv om du tilfeldigvis raser over en grusvei mens søla spruter. Du går i krigen hvis du kjører en Humvee over et potensielt minefelt i Irak.

Det gjør amerikanske styrker stadig vekk i landet som George W. Bush sendte dem til, og da trenger de blant annet hjul som duger litt mer enn billigdekkene du kjøpte ved svenskegrensa i fjor.

Glade hjul.

Sammen med Universitetet i Wisconsin-Madison har firmaet Resilient Technologies ("robust teknologi") utviklet noe som ser ut som en Photoshop-jobb gjort i bakrus, men som egentlig er et 37 tommer stort hjul som både er bombe- og kulesikkert.

Den unike blandingen av polymer og et design som etteraper se seks-kanta mønstrene du finner i bikuber gjør for det første at hjulet overhodet ikke benytter seg av luft, og for det andre at kjøreegenskapene blir gode nok til at det er mulig å kjøre for livet i rundt 80 kilometer i timen uten å miste livet (eller tennene) underveis.

Ikke helt på felgen.

Det amerikanske angrepet forsvaret har lenge ønsket seg et alternativ til dagens "kjøre på felgen"-dekk, som fortsatt trenger ørlite luft for å gå rundt. Har man ikke luft, blir soldatene stående igjen etter at dekkene er skutt eller bombet i stykker, og da er det ikke vanskelig å tenke seg hva som kan skje.Dette nye, luftløse dekket har i tillegg til usedvanlig gode kjøreegenskaper, sammensetningen tatt i betraktning, ekstremt god belastningsevne. Den tåler vekten av tunge våpen montert på toppen av kjøretøyet, samtidig som de kan utsettes for såkalte IED-angrep uten at kjøretøyet blir ubevegelig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer