Bilskilt

Det kan bli dyrt

Kjører du rundt slik, kan det få konsekvenser.

TØRK DET AV: Før du kjører avgårde, bør registreringsnummeret på bilen være godt synlig. Foto: Baloncici / Shutterstock / NTB
TØRK DET AV: Før du kjører avgårde, bør registreringsnummeret på bilen være godt synlig. Foto: Baloncici / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjører du langt i snøværet kan det fort hende at skiltplaten dekkes av snø.

Men vil det få konsekvenser for deg som kjører?

Trafikkoordinator Henning Ødegaard Johansen i Sør-Øst politidistrikt forteller til DinSide at det meste i trafikken kan bøtelegges, men at det ikke er det de først of fremst driver med nå om dagen.

Likevel er loven klar: Å kjøre med manglende kjennemerke gir en bot på 2750 kroner.

VINDUSVISKERE: I kulda er det ekstra viktig å passe godt på vindusviskerne, hvis ikke kan det koste deg dyrt, ifølge Tryg forsikring. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Johansen forklarer at i løpet av kun en liten kjøretur kan skiltene være tildekket med snø igjen.

- Når det gjelder vinduer, lys og skilt er det fornuftig og påbudt å fjerne snø og skitt fra uansett. Når man først stopper lurt å gjøre rent alt dette. Dette er så man blir sett og selv kan se godt, forklarer han.

Han forteller at spesielt automatiske trafikkontroller (ATK) sliter når bilskiltene raskt tildekkes.

- Disse har som oppgave å lese av skiltene, sier han og legger til at dette så klart blir vanskeligere i dette været.

Parkering med skiltgjenkjennelse

Hva skjer om man kjører inn i en automatisk parkeringssone og skiltet er tildekket av snø?

- På generell basis er det sjelden at begge skilt på bilen er tildekket samtidig. Men noe mer enn vanlig er det nok. Men vi har algoritmer og manuelle gjennomganger på biler hvor dette skjer slik at svært få biler ikke er gjenkjennelige, forteller John Lien, administrerende direktør i Aimo Park.

Kan bli lest feil

Mona Elisabeth Gladhus, markedssjef i One Park forteller at bilskilt dekket med tung snø kan bidra til at kameraene ikke leser registreringsnummeret riktig eller at de ikke blir lest.

- Vi har erfart at ikke nødvendigvis både front og bakskilt er helt dekket av snø, slik at vi opererer med både front og baklesing av bilskilt, sier hun til DinSide.

Hun forklarer at det kan være en utfordring med stort snøfall som denne uka.

- Registreringsnummeret blir ikke lest eller kan bli lest feil, og dette kan resultere i at parkeringstiden ikke blir riktig, sier hun og legger til:

- Men det greit å være oppmerksom på at det er bilfører som er ansvarlig for at registreringsnummeret og bilskiltet er synlig og leselig til enhver tid, ref. kjøretøyforskriften kapittel 39.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer