- Vi tror dessverre det blir flere skader i år.
Det sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige, og får støtte fra sine kolleger forsikringsbransjen. De mener dette i lys av den spesielle situasjonen vi nå befinner oss i.

På grunn av corona-pandemien, reiserestriksjoner og frykt for økt smitte, vil nordmenn stort sett ta ferien hjemme i Norge denne sommeren. Og da blir trolig sjøen et yndet reisemål for langt flere enn vanlig.
- Betydelig økt risiko
Det er blant annet meldt om rekordmange båtannonser på Finn.no i år, i en sesong der interessen får båt aldri har vært større.
- Det kan bli en stygg sommer på sjøen, bedyrer Ole Irgens i Tryg Forsikring.

Ta førerprøven fra sofaen
Kommunikasjonssjefen viser til at grunnstøtinger og utbetalinger går opp år for år. Og med enda flere urutinerte båtførere, frykter han at det blir tidenes skadesommer på vannet.
- Når man slipper ut mange urutinerte folk på sjøen, øker risikoen for ulykker betydelig. Det blir dessuten trangere, med mange båter og få steder å være. Det krever at man kan det man gjør, samtidig som man er edru, understreker Irgens.
Forsikrings-utbetalinger relatert til båt
2020 | 2019 | 2018 | 2017 |
- | 507 mill | 552 mill | 492 mill |
Mangler kunnskap
Gjensidiges egen båtekspert, Jan Egil Hektoen, mener mange nordmenn er flinke til sjøs, men legger til at det er mange førere med lite erfaring.
- Det blir forsterket i år. Derfor er det viktig at man tar ansvar for å oppdatere kunnskapen sin, ikke minst når det gjelder navigeringen, fastslår han overfor Dinside.

Tryg mener alle båtførere bør ha ordentlig opplæring og sertifisering, før de får lov til å reise ut på sjøen. I tillegg mener de at promillegrensa må senkes.
Senest i fjor uttalte regjeringen at promillegrensen på båt ikke skulle røres. Den er fortsatt på 0,8 - mot 0,2 i bil.
- Det er ironisk at båtene aldri har hatt flere elektroniske hjelpemidler, men at flere likevel går på grunn, forklarer Ole Irgens.
- Nytt rekordår
De siste årene har det vært stadig flere ulykker med båt, samtidig som forsikringsbransjen har betalt ut større summer i erstatning.

140.000 må bytte
«Supersommeren» 2018 var det nest verste året for skadeutbetalinger for fritidsbåt noensinne, med 552 millioner kroner utbetalt, ifølge tall fra Finans Norge. I 2017 var tilsvarende tall 492 millioner, mens det i 2019 var 507 millioner.
- Vi frykter at 2020 vil bli et nytt rekordår, der vi kanskje ser utbetalinger opp mot 600 millioner kroner, sier Irgens.
Avhenger av været
Sigmund Clementz i forsikringselskapet IF understreker imidlertid at nordmenns utfartstrang med båt også veldig avhenger av været.

- Blir det fint vær, viser historikken tilbake at skadetallene kan gå opp. Men tallene går først og fremst opp fordi det er flere på sjøen samtidig og flere som bruker båten sin, forklarer informasjonssjefen.
- Men det skal ikke hindre folk i å være på sjøen. De må bare være forsiktige og bruke hodet når de er i båten. Uansett fortjener folk å kose seg nå, sier han.
