Spår tidenes ulykkessommer i båt

- Det kan bli en stygg sommer

Forsikringsbransjen er enig med seg selv. Nå tror de 2020 kan bli tidenes verste ulykkessesong.

GIKK NED: I 2006 berget redningsskyta Odd Godager to mann i en defekt gummibåt, da en splitter ny 12 millioners «Fairline 58» forliste etter grunnstøting utenfor Arendal. Nå advarer forsikringsbransjen mot flere slike tilfeller til sommeren. Foto: Redningsselskapet
GIKK NED: I 2006 berget redningsskyta Odd Godager to mann i en defekt gummibåt, da en splitter ny 12 millioners «Fairline 58» forliste etter grunnstøting utenfor Arendal. Nå advarer forsikringsbransjen mot flere slike tilfeller til sommeren. Foto: Redningsselskapet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi tror dessverre det blir flere skader i år.

Det sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige, og får støtte fra sine kolleger forsikringsbransjen. De mener dette i lys av den spesielle situasjonen vi nå befinner oss i.

FRYKTER FLERE SKADER: Kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige. Foto: Gjensidige
FRYKTER FLERE SKADER: Kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige. Foto: Gjensidige Vis mer

På grunn av corona-pandemien, reiserestriksjoner og frykt for økt smitte, vil nordmenn stort sett ta ferien hjemme i Norge denne sommeren. Og da blir trolig sjøen et yndet reisemål for langt flere enn vanlig.

- Betydelig økt risiko

Det er blant annet meldt om rekordmange båtannonser på Finn.no i år, i en sesong der interessen får båt aldri har vært større.

- Det kan bli en stygg sommer på sjøen, bedyrer Ole Irgens i Tryg Forsikring.

Kommunikasjonssjefen viser til at grunnstøtinger og utbetalinger går opp år for år. Og med enda flere urutinerte båtførere, frykter han at det blir tidenes skadesommer på vannet.

- Når man slipper ut mange urutinerte folk på sjøen, øker risikoen for ulykker betydelig. Det blir dessuten trangere, med mange båter og få steder å være. Det krever at man kan det man gjør, samtidig som man er edru, understreker Irgens.

Forsikrings-utbetalinger relatert til båt

2020 2019 2018 2017
-507 mill552 mill492 mill

Mangler kunnskap

Gjensidiges egen båtekspert, Jan Egil Hektoen, mener mange nordmenn er flinke til sjøs, men legger til at det er mange førere med lite erfaring.

- Det blir forsterket i år. Derfor er det viktig at man tar ansvar for å oppdatere kunnskapen sin, ikke minst når det gjelder navigeringen, fastslår han overfor Dinside.

OPPGITT: - Dersom du er over 40 år, og kjører en båt under 15 meter, finnes det ingen krav til opplæring i det hele tatt. Er du under 40 er båtførerprøven det eneste som trengs – en grunnleggende innføring du kan ta på nett, uten krav til praktisk opplæring, sier Ole Irgens i Tryg. Foto: Tryg
OPPGITT: - Dersom du er over 40 år, og kjører en båt under 15 meter, finnes det ingen krav til opplæring i det hele tatt. Er du under 40 er båtførerprøven det eneste som trengs – en grunnleggende innføring du kan ta på nett, uten krav til praktisk opplæring, sier Ole Irgens i Tryg. Foto: Tryg Vis mer

Tryg mener alle båtførere bør ha ordentlig opplæring og sertifisering, før de får lov til å reise ut på sjøen. I tillegg mener de at promillegrensa må senkes.

Senest i fjor uttalte regjeringen at promillegrensen på båt ikke skulle røres. Den er fortsatt på 0,8 - mot 0,2 i bil.

- Det er ironisk at båtene aldri har hatt flere elektroniske hjelpemidler, men at flere likevel går på grunn, forklarer Ole Irgens.

- Nytt rekordår

De siste årene har det vært stadig flere ulykker med båt, samtidig som forsikringsbransjen har betalt ut større summer i erstatning.

«Supersommeren» 2018 var det nest verste året for skadeutbetalinger for fritidsbåt noensinne, med 552 millioner kroner utbetalt, ifølge tall fra Finans Norge. I 2017 var tilsvarende tall 492 millioner, mens det i 2019 var 507 millioner.

- Vi frykter at 2020 vil bli et nytt rekordår, der vi kanskje ser utbetalinger opp mot 600 millioner kroner, sier Irgens.

Avhenger av været

Sigmund Clementz i forsikringselskapet IF understreker imidlertid at nordmenns utfartstrang med båt også veldig avhenger av været.

- KOS DERE: Informasjonssjef Sigmund Clementz i IF mener folk fortjener å kose seg på sjøen etter å ha sittet isolert i flere måneder. Foto: IF
- KOS DERE: Informasjonssjef Sigmund Clementz i IF mener folk fortjener å kose seg på sjøen etter å ha sittet isolert i flere måneder. Foto: IF Vis mer

- Blir det fint vær, viser historikken tilbake at skadetallene kan gå opp. Men tallene går først og fremst opp fordi det er flere på sjøen samtidig og flere som bruker båten sin, forklarer informasjonssjefen.

- Men det skal ikke hindre folk i å være på sjøen. De må bare være forsiktige og bruke hodet når de er i båten. Uansett fortjener folk å kose seg nå, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer