Sterkt snøfall

- Det kan oppstå farlige situasjoner

Vegvesenet advarer mot å stoppe for å koste snø av bilen - i tunnelene.

DÅRLIG SIKT? Pass på å koste bilen før du kjører - og ikke inne i tunnelene, slik enkelte gjør. Foto: NTB Scanpix
DÅRLIG SIKT? Pass på å koste bilen før du kjører - og ikke inne i tunnelene, slik enkelte gjør. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det snør i store deler av landet, noe som fører til alt fra vanskelige kjøreforhold til kolonnekjøringer.

Samtidig er det folk som tar sjanser når de skal fjerne snø fra bilen:

Vegtrafikksentralen Nord forteller til Dinside at når det kommer større mengder snø, opplever de daglig at det er biler som stopper i havarilommene i tunnelene for å koste snø.

- Det er snakk om flere biler daglig. Det er ikke dette havarilommene skal brukes til, sier driftsleder Siril Veiåker Nilsen.

Vil unngå unødvendige stans

De ønsker å unngå all unødvendig stans i tunnelene, som hun understreker at snøkosting av bil er et eksempel på.

- I avanserte tunneler som Tromsøysundtunnelen og Bodøtunnelen detekteres enhver kjøretøystans og vi får et varsel. Da må vi sjekke om det er noen som er i nød, eller om det har vært trafikkuhell – og så er det i mange tilfeller bare snakk om snøkosting, sier Nilsen oppgitt.

- Skulle dette føre til en trafikal situasjon, kan vi varsle politiet, legger hun til.

Samtidig påpeker hun at de er opptatt av å forebygge, og unngå at folk bruker tunnelene til å fjerne snø fra bilen.

- I verste fall legges det igjen så mye snø at det blir endrede kjøreforhold i tunnelen, noe bilen bak ikke er obs på, og det kan oppstå farlige situasjoner, sier Nilsen, som oppfordrer alle til å koste ferdig bilen før de kjører hjemmefra.

Tung snø kan skape farlige situasjoner

Selv om utrykningspolitiet ikke har samlede opplysninger om den type atferd som Vegtrafikksentralen Nord viser til, ønsker de å presisere at sjåfører må følge grunnregelen for trafikk også her: enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.

Assisterende UP-sjef, Roar Skjelbred Larsen, understreker også at snøen skal vekk før kjøringen starter.

- Har man ikke fjernet snøen, og må bremse, kan all snøen fra taket komme som et skred ned over frontruten, slik at all sikt faktisk er borte noen få sekunder, advarer han.

- Er snøen tung, klarer heller ikke vindusviskerne å gjøre jobben med å fjerne den. I tillegg kan snø og is fra taket falle av og i ytterste konsekvens forstyrre andre trafikanter. Alle forstår nok hvor farlig en slik situasjon kan være i dagens tette trafikk, sier assisterende UP-sjef Roar S. Larsen.

Du kan bli anmeldt

Larsen sier videre at de stopper biler som har mye snø på taket, og sjåførene må fjerne snøen før de får kjøre videre.

- Det stiller seg annerledes dersom dette har forårsaket uhell, eller skapt en farlig situasjon. Da må man regne med en strengere reaksjon – anmeldelse og forelegg er da aktuelt, sier Larsen

UP forklarer videre at du som fører skal sørge for å ha tilstrekkelig utsyn til alle sider.

- Snø, is, dugg og liknende skal ikke hindre sikten eller virke forstyrrende. Vanligvis straffes du med 2600 kroner i forenklet forelegg hvis sikten ikke er god nok, men alvorligere tilfeller anmeldes, og du risikerer å miste førerkortet ved sikt som ikke er mer enn et A4-ark, sier Larsen.

Han legger til at dette avhenger av tid, sted og trafikale forhold – eller der slurvet har vært direkte årsak til trafikkuhell eller fare.

Så langt i år har politiet skrevet ut 201 forenklede forelegg til bilister som har kjørt uten å ha tilstrekkelig utsyn, ifølge UP.

FROST: Kärcher har lansert en elektrisk isskrape. Men er den bedre enn den tradisjonelle? Se testen ovenfor! Video: Berit B. Njarga. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer