Audi Q8

Detroit Motor Show: Her er Audi Q8

Den største Q'en av dem alle kommer neste år. 

HER ER DEN: Audi viser sin nye Q8 e-tron i Detroit. Foto: Audi
HER ER DEN: Audi viser sin nye Q8 e-tron i Detroit. Foto: Audi Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

528 hestekrefter og et dreiemoment på 700 Newtonmeter. Det er de harde fakta Audi flagger når de nå lanserer konseptversjonen av Audi Q8 på bilmessen i Detroit.

Konseptbilen er utgangspunktet for en bil som vil komme på markedet i 2018, forteller Audi.

Tidligere har det blitt spekulert i om Q8 skal bli den elektriske SUV-en Audi tidligere har annonsert. Nå viser de altså en ladbar hybrid med navnet Q8, men dette utelukker ikke at også den elektriske versjonen vil hete Q8, for som sagt, Audi forteller at denne konseptbilen bare er basisen av en bil som kommer i 2018.

Uavhengig av drivlinje så er Q8 en doning på rett over 5,02 meter. Bredden på 2,04 meter gjør den heller ikke mindre synlig i terrenget. At den ville bli stor ligger også i navnet, ettersom tallene i modellnavnet er i stigende rekkefølge.

Q8 er også starten på et nytt designspråk fra selskapet, noe mange har etterlyst i flere år.

FOMRFIN: Designen er ikke ukjent Audi, men detaljer som grill og lykter er sprell nytt på Audi Q8 concept. Foto: Audi
FOMRFIN: Designen er ikke ukjent Audi, men detaljer som grill og lykter er sprell nytt på Audi Q8 concept. Foto: Audi Vis mer

Til tross for en lavtliggende taklinje lover Audi at det skal være god plass for baksetepassasjerene. At taklinjen trekkes ned på flere og flere biler skyles rett og slett mindre luftmotstand, og dermed redusert forbruk og utslipp.

Les også: Spår om en kommende Audi Q6

I fronten er grillen satt sammen av seks doble stående stolper, noe Audi nevner spesielt. Det må bety at også dette blir en del av det visuelle uttrykket i fremtiden. Uten for grillen sitter det tynne LED frontlamper, som er med på å forsterke bredden på bilen.

Nytt indre

FIRE SETER: Q8 Concept er en fireseter, men regn med normale bakseter på produksjonsmodellen. Foto: Audi
FIRE SETER: Q8 Concept er en fireseter, men regn med normale bakseter på produksjonsmodellen. Foto: Audi Vis mer

I denne konseptbilen har Audi valgt å gjøre bilen til en luksuriøs fireseter. Regn med at produksjonsmodellen også kan fås med baksete til tre, og kanskje en tredje rad med plass til to.Bagasjerommet er for øvrig oppgitt til 630 liter.

Det er likevel instrumenteringen som virkelig trekker til seg oppmerksomheten. Foruten et konfigurerbart display foran rattet, er nesten hele dashbordet et display som kommer frem bak en blank sort plate som ikke ser ut som et display i det hele tatt før det kommer lys i det.

Denne løsningen fortsetter også i midtkonsollen lenger ned, og det hele blir veldig futuristisk og moderne, i tillegg til at det er ryddig.

Om det er like funksjonelt i praksis gjenstår å se når vi får teste doningen, men alle displayene -bortsett fra det foran rattet – er berøringsskjermer.

Innovativt: Det er på tide det skjer noe med Audis interiørdesign. Her er svaret. Foto: Audi
Innovativt: Det er på tide det skjer noe med Audis interiørdesign. Her er svaret. Foto: Audi Vis mer

Bensinhybrid

I motsetning til Q7 e-tron, som drikker diesel, har Audi i Q8 laget en bensinhybrid. Bensinmotoren, en 3,0 TFSI, leverer hele 333 hestekrefter fra et dreiemoment på 500 Nm alene. Elektromotoren leverer 136 hester, og dreiemomentet på denne er 330 Newtonmeter alene.

Den samlede ytelsen blir dermed de nevnte 528 hestekrefter og heftige 700 Nm.

Det kan flytte den store bilen fra stillestående til 100 km/t på 5,4 sekunder, og toppfarten er oppgitt til 250 km/t. Forbruket er oppgitt til 0,23 liter per mil, noe som tradisjonen tro på store ladbare hybrider antagelig er langt fra sannheten. Det samme er da også tilfellet med utslippet, som oppgis til 53 gram per kilometer.

Batteriet i denne hybriden er på 17,9 kWh, noe som tyder på at det er det samme batteriet som sitter i Q7 e-tron.

Motorrom: Det innbys ikke akkurat til å skru selv. Foto: Audi
Motorrom: Det innbys ikke akkurat til å skru selv. Foto: Audi Vis mer

I Q8 skal dette holde til 60 kilometer kjøring på kun strøm, og vi kan anta at også Q8 bruker navigasjonen til å bestemme når bensinmotoren skal brukes, og når det er på tide å kun bruke elektrisk drift, i tettbebygde strøk, og lignende.

Om dette blir den nye elbilen også gjenstår å se. Audi har i hvert fall lovet at bilen skal ut på markedet i 2018, så får vi bare vente og se hvilken som kommer først. Q8 kan også bli innpakningen for deres nye hydrogenelektriske modell, som kommer noe senere.

LES OGSÅ:

Slik er Audis minste SUV

Så mye koster nye Audi Q5

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer