Dette bekymrer oss mest i trafikken

Dårlig vedlikehold på topp over bekymringer i trafikken.

PÅ TOPP: Hull i veien og annet dårlig vedlikehold er det nordmenn bekymrer seg mest over. Gary Whitton / Shutterstock / NTB scanpix
PÅ TOPP: Hull i veien og annet dårlig vedlikehold er det nordmenn bekymrer seg mest over. Gary Whitton / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Dårlig vedlikeholdte veier og møter mellom bilist og syklist, er det nordmenn er mest bekymret for når de ferdes i trafikken, viser en fersk undersøkelse fra NAF.

- Folks redsel for at dårlig vedlikehold kan føre til ulykker må tas på alvor, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i medlemsorganisasjonen NAF, i en pressemelding.

ETTERLYSER TILTAK: Camilla Ryste i NAF sier resultatene fra undersøkelsen bør få politikerne til å åpne øynene. Foto: NAF
ETTERLYSER TILTAK: Camilla Ryste i NAF sier resultatene fra undersøkelsen bør få politikerne til å åpne øynene. Foto: NAF Vis mer

- Når veistandarden er dårlig øker faren for ulykker. Hull i veien, manglende merking, veiskuldre som har sklidd ut, dårlig skilting - listen er lang. Det er et enormt forfall på veiene våre, spesielt på fylkesveiene, sier Ryste, som mener undersøkelsen bør få politikerne til å åpne øynene.

Ryste mener mange av de tingene som skaper mest bekymring enkelt kunne vært gjort noe med.

Om lag 1 av 3 (32 prosent) oppgir dårlig vedlikehold som en bekymring, tett fulgt av farlige situasjoner mellom bilister og syklister (31 prosent) og dårlig vintervedlikehold (30 prosent).

- Folk har behov for å komme seg frem uansett årstid. Nå om våren ser man hvordan vinteren herjer med veiene våre, og det blir enda tydeligere at vi trenger et robust veinett som er trygt året rundt, sier kommunikasjonssjefen.

Landsdekkende kampanje

For å ta et krafttak for trafikksikkerhet lanserer NAF nå kampanjen «Med hjertet i halsen», hvor frivillige over hele landet skal aksjonere.

På en kampanjeside kan alle sende inn saker og fortelle hvor de farlige situasjonene oppstår.

- De fleste av oss kjenner til mange slike plasser i vårt nærmiljø. Skoleveier med høy fart, veier som er så dårlig vedlikeholdt at det går på trafikksikkerheten løs. Men det kan være vanskelig for enkeltpersoner å vite hvem som har ansvaret eller hvor man melder fra. Her kan vi i NAF gjøre en forskjell, sier Ryste.

- Vi håper at mange vil sende inn saker til oss, og har frivillige over hele landet som brenner for trafikksikkerhet. Vi kan selvsagt ikke love å løse alle saker i løpet av kampanjeperioden, men vil vurdere alle bidrag som kommer inn, avslutter hun.

Dinside har forsøkt å få en kommentar på NAF-undersøkelsen fra Samferdselsdepartementet, men har foreløpig ikke fått svar på våre henvendelser.

Topp 10 bekymringer, ifølge NAF-undersøkelsen:

Dårlig vedlikehold (hull i veien, manglende siderekkverk o.l.)32 %
Farlige situasjoner mellom bilister og syklister31 %
Dårlig vintervedlikehold30 %
Manglende lys/ mørke veier22 %
Berusede/ rusede sjåfører22 %
Møteulykker/ frontkollisjoner21 %
Manglende gang-/ sykkelvei eller fortau21 %
Viltpåkjørsler17 %
Påkjørsler15 %
Farlige situasjoner knyttet til av/påstigning på kollektiv8 %

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer